Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Kostić: Program ”Evropa sad” vrlo rizičan

Kostić smatra i da program ''Evropa sad'' predstavlja dodatni pritisak na potenciranje nelikvidnosti ''ionako nelikvidne crnogorske privrede''

Program “Evropa sad” vrlo je rizičan i targetira socijalno popularne, a ne ciljeve koji imaju dugoročno ekonomsko opravdanja, pa bi u tom smislu mogao imati negativne makroekonomske implikacije, ocijenio je za portal RTCG ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Kostić smatra i da program “Evropa sad” predstavlja dodatni pritisak na potenciranje nelikvidnosti “ionako nelikvidne crnogorske privrede”.

“Plan “Evropa sad” smatram vrlo rizičnim i on targetira socijalno popularne ciljeve, a ne ciljeve koji imaju dugoročno ekonomsko opravdanje. U tom smislu on može imati negativne makroekonomske implikacije, prije svega atak na mikro, mala i srednja preduzeća i rast nezaposlenosti. Uz to, predstavlja dodatni pritisak na potenciranje nelikvidnosti ionako nelikvidne crnogorske privrede”, smatra Kostić.

Komentarišući najavljeno postepeno ukidanje procentualnih budžetskih izdvajanja za određene budžetske jedinice, od kojeg se u međuvremenu privremeno odustalo, Kostić za Portal RTCG kaže da možda nije na odmet reći “kako se i na ovom primjeru može vidjeti koliko poštovanje, bolje rečeno, nepoštovanje procedure za donošenje odluka ( bilo koje vrste) ima uticaja na samu odluku i koliko ona od nje zavisi”.

“Dobre procedure su uslov donošenja dobrih odluka – to je temeljni elemenat modela demokratskog društva i istovremeno instrument postizanja potrebnog nivoa saglasnosti među zainteresovanim stranama u društvu. Zanemarivanje ovih načela ukazuje na nerazumijevanje odlučujućeg značaja obezbjeđivanja saglasnosti zainteresovanih grupa (onih na koje se zakoni odnose) za uspjeh preduzetih rješenja i jednako tako ukazuje na stanovit nivo bagatelisanja drugačijeg mišljenja u mjeri da nema potrebe ni da se čuje, makar to bila obaveza podnosilaca predloga”, rekao je Kostić.

Takav pristup, kako je ocijenio, “rađa” zakone koje malo ko ima interesa da poštuje, “a za njihovo poštovanje obezbjeđuje se represija koja je sui genris društveno neefikasna – iziskuje nove, veće troškove”.

“S toga bi sa arogancijom u obliku ‘Mi bolje znamo šta je za vas dobro’ prestati jednom za svagda, jer nam je donijela mnogo toga lošeg. Naravno, to se neće desiti dokle god ne bude postojala jasna sankcija za nepoštovanje procedure”, zaključio je Kostić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve