Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Kostić: Ograničenje cijena je kratkoročna mjera koja vodi nestašici i rastu sive ekonomije

Saglasan je da su pojedini poslodavci svojim radom učinili da se stvori loša slika o svima, ali je to u najvećem dijelu posljedica nerazumijevanja države i predstavnika radnika odnosno sindikata

Osnovni razlog formiranja Crnogorskog udruženja poslodavaca je taj što članovi tog novoosnovanog udruženja – dvadesetak najvećih kompanija u Crnoj Gori – postanemo članovi Socijalnog savjeta i zastupamo interese tih preduzeća, kazao je predsjednik CUP prof. dr Vasilije Kostić.

“Drugi razlog je da promijenimo važeću precepciju poslodavaca, a to je da su oni amoralni ljudi koji žele da eksploatišu radnike i nije im bitno da li će izvršavati svoje obaveze prema državi. Upravo je suprotno, jer svaka država počiva na uspješnim kompanijama”, dodao je on gostujući u jutarnjem programu Gradske televizije.

Saglasan je da su pojedini poslodavci svojim radom učinili da se stvori loša slika o svima, ali je to u najvećem dijelu posljedica nerazumijevanja države i predstavnika radnika odnosno sindikata.

Nestabilna vremena

Kostić potcrtava da svaka politička turbulencija utiče kako na ekonomski, tako i na društveni razvoj – uključujući i institucije.

“Svaka politički turbulentna vremena donose nevolje za ekonomiju i radnike. Neizvjesnost je najamanje poželjna okolnost i ona u Crnoj Gori predugo traje. Kada niste u stanju da planirate, prva reakcija onih koji ga planiraju jeste da uspore svoje projekte ili od njih odustanu, želeći da vide na koji način će se situacija razvijati”, istakao je on.

Nakon što je na jučerašnjoj sjednici Socijalnog savjeta odlučeno da će biti ograničen rast cijena životnih namirnica, Kostić potcrtava da je to “prilično zakašnjela mjera”, jer je trebalo donijeti još prije godinu.

“Sada je već potrebno donijeti antiinflacioni program. Jer, nije više riječ samo o rastu cijena osnovnih životnih namirnica, već o opštem rastu cijena za koji je okidač bilo poskupljenje nafte i goriva”, dodao je on.

“Ograničenja vode nestašici“

Takođe je podsjetio kako je ograničavanje cijena kratoročna mjera, ali da će – prije ili kasnije – država morati da dopusti da tržište raste svojom dinamikom, a to uključuje i poskupljenja kako se ne bi devastirao ekonomski sistem. Pojašnjava kako je odluka o regulaciji cijena, u stvari, administrativna mjera koja je “više nego necjelishodna” jer vodi nestašici robe kojoj je cijena ograničena te rastu sive ekonomije i devastiranju industrije. Rješenje vidi u subvencijama građanima i privredi, kako bi se ne bi suzbio tržišni rast.

Jedno od rješenja vidi i u ukidanju poreza na dodatu vrijednost (PDV), kao što je to učinila Poljska – ali ne u slučaju Crne Gore.

“Mi nemamo taj fiskalni kapacitet i imaćemo ozbiljan problem nedostatka poreskih prihoda u narednom periodu. Jer, u našoj zemlji stalno raste socijalna funkcija, a ne vidim da to prati ekonomski razvoj”, dodao je on.

Sindrom redukcije troškova

Kostić je kazao kako u Crnoj Gori postoji težnja ka redukciji troškova, ali da ona ni u jednom segmentu – od državne uprave do ekonomije – ne može biti rješenje.

“Bitno je povećavati prihode, a troškove možete redukovati samo do jedne mjere jer nakon toga ugrožavate sistem”, dodao je.

Još jednom je ukazao na pogrešne postavke programa Evropa sada, podsjećajući da su minimalne plate povećane za 80 odsto – u trenutku kada se ekonomija oporavlja od velike krize izazvane pandemijom koronavirusa.

“Smatram svojom obavezom da javno kažem da je ekonomski nonsens podizati plate kada nema rasta produktivnosti, i da će nam se to vratiti kao bumerant u kratkom ili srednjem roku. Na ovim prostorima nagledali smo se toga da se popularne socijalne mjere uvijek koriste za određene političke ciljeve”, naveo je sagovornik Gradske televizije.

On ukazuje na ključne odnose radne snage u Crnoj Gori: veliki broj zaposlenih u državnoj administraciji, oko 50.000 zvanično nezaposlenih, prosjek veći od 1,2 penzionera na jednog zaposlenog, 21.000 zaposlenih a 22.000 nezaposlenih na sjeveru, što cijelu situaciju čini dodatno neodrživom.

Smatra prirodnim da politika regulisanja akciza bude u nadležnosti Vlade, umjesto da o tome odlučuje Skupština, ali i da je nepotrebno uvećanje akciza na takozvane proizvode koji štete zdravlju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve