Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Kostić: Novo zaduživanje neminovno zbog populističkih mjera

''Vjerujem, a to sam govorio i povodom programa ''Evropa sad'', da ćemo tek u narednim mjesecima osjetiti negativne efekte tog programa i socijalno-popularnih ili populističkih mjera. U suštini, to se dešava kada nemilice trošite, a na prihodnoj strani nemate takav trend''

Najava rebalansa budžeta i novog zaduženja, o čemu je juče u parlamentu govorio ministar finansija Aleksandar Damjanović, nije iznenađenje za ekonomskog analitičara Vasilija Kostića. On za Antenu M kaže da je to očekivano zbog populističkih mjera.

“Taj nivo socijalno-popularnih mjera morao je da završi sa zaduživanjima, sve i da situacija na globalnom nivou nije ovakva kakva jeste. Vjerujem, a to sam govorio i povodom programa ”Evropa sad”, da ćemo tek u narednim mjesecima osjetiti negativne efekte tog programa i socijalno-popularnih ili populističkih mjera. U suštini, to se dešava kada nemilice trošite, a na prihodnoj strani nemate takav trend”, rekao je Kostić.

On smatra da crnogorska ekonomija teško može da se suoči sa svim udarima.

“Naš fiskalni kapacitet nije takav da možemo da postignemo amortizovanje svih negativnih efekata, u obliku šokova koji su se desili, rasta cijena energenata i hrane. To je apsolutno nemoguće, jer mi nemamo taj fiskalni kapacitet, pogotovo ako su nam stope ekonomskog rasta manje od projektovanih, na kojima je građen budžet”, rekao je Kostić.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve