Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Kostić: Nerealno očekivati stabilizaciju cijena goriva do kraja godine

Uzrok stalnih poskupljenja goriva ogleda se u postpandemijskoj oslabljenoj ekonomiji, ratu u Ukrajini i potrebi za ekonomskim oporavkom, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić

Uzrok stalnih poskupljenja goriva ogleda se u postpandemijskoj oslabljenoj ekonomiji, ratu u Ukrajini i potrebi za ekonomskim oporavkom, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

“U momentu kada inflacija dobije inflacionu spiralu, cijena goriva, budući da je na inputu proizvoda i usluga, pretvara se u generator opšteg rasta cijena. Osim toga se formiraju inflaciona očekivanja koja su utemeljena na budućim očekivanjima, i onda to dodatno tjera preduzeća da ukalkulišu očekivani rast cijena u postojećoj proizvodnji ili cijenama proizvoda i usluga, pa to dalje ubrzava inflaciju”, rekao je Kostić agenciji Mediabiro.

On je kazao da je teško dati bilo kakvu prognozu u pogledu daljih cijena naftnih derivata, te da su neosnovane prognoze da će se do kraja godine stabilizovati situacija.

“Mi ni u kom slučaju, ni na koji način, ne možemo da utičemo na formiranje cijena goriva. Možemo samo da utičemo da negativni efekat koji se stvara prelivanjem rasta cijena na svjetskim tržištima u Crnu Goru, ukoliko je moguće, ublažimo rasterećenjima maloprodajne cijene goriva u obliku akciza ili trgovačkih marži i to je ono čime možemo da ublažimo i usporimo taj rast”, naveo je Kostić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve