Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Kostić: Cijene namirnica će nastaviti da rastu; Zbog povećanja plata država primorana da se zadužuje

Imamo inflaciju koja raste i realno je, upozorava, da su cijene u Crnoj Gori više od drugih država jer smo prezaduženi, imamo prezaposlenost i veliki trgovinski deficit

Cijene osnovnih životnih namirnica nastaviće da rastu a država, zbog uvećanja plata, da se zadužuje, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić u emisiji „Znam da znaš” na Gradskoj televiziji. Imamo inflaciju koja raste i realno je, upozorava, da su cijene u Crnoj Gori više od drugih država jer smo prezaduženi, imamo prezaposlenost i veliki trgovinski deficit.

“Sprega ekonomije i politike je neraskidiva kao i u svim sverama života. Za funkcionisanje sistema je potrebna stabilnost i predvidiv ambijent. Sistem može da funckioniše i u nestabilnim uslovima, ali je onda njegova efikasnost znatno drugačija. Situacija kod nas je nepredvidiva i nestabilna što se reflektuje na sve svere društvenog života”, objasnio je Kostić.

Poslovanje se, kaže, svodi na improvizaciju zbog čega imamo veće troškove i idemo sporije nego naša konkurencija.

“Nikako nije dobro što je politička situacija takva kakva jeste, ali to nikoga mnogo ni ne brine. Teško je da će se što promijeniti kada je riječ o cijenama osnovnih namirnica, kao ni kada je riječ o ukidanju poreza i stope od sedam odsto. Taj rast je bio vještački i troškove toga je snosila država kroz manje ubrane prihode”, kazao je Kostić.

Trend je, pojašnjava, da inflacija raste i pitanje je kako će se borba protiv nje završiti.

“Mislim da će cijene nastaviti da rastu još jedan period”, rekao je Kostić i istakao da je važno da se govori o realnoj situaciji i da se saopštavaju trendovi onakvi kakvi jesu da bi pojedinci mogli da se pripreme.

Crna Gora je slabo konkurentna pa ima veće troškove od država koje su konkurentne.

“Stalno se upoređujemo sa razvijenim zemljama kod kojih su osnovne životne namirnice jeftine jer su energentni jeftini u odnosu na dohodak. Zato su to ljudi koji imaju bolji životni standrad i bolje žive od nas. Te države imaju visoku efikasnost administracije, nemaju prezaposlenost kao što mi imamo. Kod nas su evropske cijene, ali ne i standard. Biće tako dok god ne promijenimo odnos prema svemu”, smatra Kostić.

Najavljivanje povećanja plata i penzija u ovoj godini uprkos zabrinjavajućoj ekonomskoj situaciji oslikava, kaže, stanje naše svijesti.

“Kod nas je politički aspekt ključan, kod nas su novi izbori ključni ili da ostanete na vlasti, sve ostalo je manje važno. U takvoj situaciji meni potpuno realno zvuči da bi neko mogao da razmišlja o povećanju plata uprkos činjenici da granice održivog rasta plata postavlja produktivnost i stopa povrata na investicije”, rekao je Kostić.

Kod nas je, naglašava, i jedno i drugo ispod nivoa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve