Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Kostić: Biće teško očuvati radna mjesta

“U uslovima kovid krize će to biti izuzetno zahtjevno i teško. Osim toga znamo da je kovid kriza uticala na gubitak radnih mjesta, biće vrlo teško održati radna mjesta, a da ne pričamo o stavranju novih radnih mjesta”, kazao je

Mnogo je izazova na polju ekonomije pred novom Vladom, a održati javne finansije biće najveći, kaže za Novu M univerzitetski profesor i ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Vasilije Kostić

“U uslovima kovid krize će to biti izuzetno zahtjevno i teško. Osim toga znamo da je kovid kriza uticala na gubitak radnih mjesta, biće vrlo teško održati radna mjesta, a da ne pričamo o stavranju novih radnih mjesta”, kazao je.

Nova vlada, ocjenjuje, mora raditi na diversifikaciji crnogorske ponude. Moramo manje zavisiti od uvoza, a biti više izvozno orijentisani.

“To je daleko lakše reći nego uraditi. Nova vlada će biti pred još većim izazovom nego što je prošla samim činom korona krize, a i da nije korone vlade dolaze i odlaze, a ekonomski problemi ostaju.

Kako je dodao, veliki pritisak na novu Vladu biće i velika zaduženost. Dospijevaju nam međunarodne obaveze, rate kredita za prvu dionicu auto-puta i upravo to će biti veliki izazov.

“Imamo povećano izdavanje, povećani pritisak na javne finansije, imamo potrebe za socijalnim davanjima koje rastu sa kovid krizom, a sa druge strane imamo smanjenje ekonomske aktivnosti. Vjerujem da će nova vlada imati težak zadatak”, rekao je Kostić i naglasio da zaduženost nije najgori scenario, jer postoje zemlje koje su više zadužene nego mi. Optimista je pa vjeruje da ćemo i ovu krizu pobijediti.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ja ti kažem sa kapetanovog jezera
16.09.2020-11:54 11:54

Vrlo tesko cese ispraviti greske predhodne vlade u jednom mandatu.