Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

“Koronavirus će izazvati veliki ekonomski bol”

Na Goldman Sachs-u, tim Jana Hatziusa rekao je u izvještaju da sada očekuju da se svjetska privreda ove godine smanji za oko 1 odsto, što bi bio veći pad nego čak i onaj koji je bio 2009. godine usred finansijske krize. Oni su već projektovali pad proizvodnje od 24 odsto u narednom kvartalu

Morgan Stenli i ekonomisti Goldman Sachs Group rekli su da će koronavirus nanijeti veću ekonomsku štetu nego što se ranije očekivalo, upozorili su na rekordni pad američke proizvodnje u drugom kvartalu i dublju globalnu recesiju, piše Bloomberg.com.

FOTO: Bloomberg

Američki ekonomisti Morgan Stenli pod vodstvom Elen Zentner rekli su klijentima u izvještaju u nedelju da sada vide da američki bruto domaći proizvod pada za 30,1 odsto u aprilu-junu. To će povećati nezaposlenost na prosječno 12,8 odsto tokom perioda, rekli su.

Na Goldman Sachs-u, tim Jana Hatziusa rekao je u izvještaju da sada očekuju da se svjetska privreda ove godine smanji za oko 1 odsto, što bi bio veći pad nego čak i onaj koji je bio 2009. godine usred finansijske krize. Oni su već projektovali pad proizvodnje od 24 odsto u narednom kvartalu.

Strašne prognoze dveju najvećih banaka na Vall Streetu odražavaju iznenadni prekid američke i evropske ekonomije posle pada Kine početkom godine.

Takve prognoze stvaraju strah od depresije, ali ekonomisti Morgan Stanlija su u odvojenom izvještaju rekli da treba izbjegavati trajno smanjivanje s obzirom na odgovor kreatora fiskalne i monetarne politike. I Morgan Stanlei i Goldman Sachs predviđaju oporavak koji će početi u trećem kvartalu, mada je to izloženo rizicima.

„Ekonomska aktivnost je u trenutku zastoja u martu“, rekli su ekonomisti Morgan Stanlija. “Kako se mjere društvenog distanciranja povećavaju u većem broju oblasti i kako se finansijski uslovi dalje zaoštravaju, negativni efekti na kratkoročni rast BDP-a postaju mnogo veći.”

U intervjuu Bloombergu u nedelju predsjednik Federalne banke Sent Luisa, Džejms Bulard, predvidio je da će stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu možda dostići 30 odsto zbog obustave borbe protiv koronavirusa, sa neviđenim padom BDP-a od 50 odsto.

Inače, osnovni slučaj Bank of America Corp je za gotovo 25 odsto pad BDP-a u drugom kvartalu, dok JPMorgan Chase & Co. predviđa pad od 14 odsto.

Te prognoze stižu dok ekonomisti upozoravaju da je svijet već u recesiji, što je prva od 0,8-postotnog smanjenja.

Za Kinu većina vidi najgori pogodak u prvom kvartalu. JPMorgan Chase je u prvom kvartalu zabilježio pad od 40 odsto u kineskom bruto domaćem proizvodu u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je najveći pad u najmanje 50 godina.

Kineski zvaničnici, uključujući premijera Li Kekianga, tvrde da je izbijanje bilo kontrolisano i da su znakovi za nastavak aktivnosti kao razlozi za optimizam u pogledu izgleda Kine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve