Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

KOR: Krivokapić i Bojanić da skinuti oznaku tajnosti sa dokumenata oko auto-puta

Kako ističu, ta i dalje tajna dokumenta, omogućavaju izvođaču radova i podizvođačima da uništavaju našu ‘suzu Evrope’, zarobljavajući je u betonsko korito

Koalicija za održivi razvoj (KOR) zahtijeva od Vlade Crne Gore, odnosno premijera Zdravka Krivokapića i ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, da pod hitno skinu oznaku tajnosti sa projekata i ugovora koji se tiču izgradnje auto-puta Bar-Boljare, jer ugrožava rijeku Taru i njen UNESCO status.

Kako ističu, ta i dalje tajna dokumenta, omogućavaju izvođaču radova i podizvođačima da uništavaju našu ‘suzu Evrope’, zarobljavajući je u betonsko korito.

“Skidanje oznake tajnosti nužno je i kako bi se što prije pristupilo sanaciji i revitalizaciji korita Tare. Zato pozivamo premijera, da u saradnji sa ministrima kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem i ekologije Ratkom Mitrovićem, bez odlaganja krene u spašavanje rijeke Tare, na način što će u komunikaciji sa UNESCO naći najbolje rješenje za revitalizaciju korita”, naveli su oni.

KOR je naglasio da u izvještaju UNESCO misije jasno piše, da je na dionici ukrštanja rijeke Tare sa autoputem (petlja Mateševo), prilikom projektovanja i procjene uticaja na životnu sredinu, došlo do nedopustivih propusta, što je rezultiralo ‘zarobljavanjem’ rijeke u usko i duboko betonsko korito.

Oni su napomenuli da je ovo sa ekološkog (hidrološkog) aspekta apsolutno pogrešno rješenje, od kakvih se u Evropi odustalo davnih ‘70-ih godina prošlog vijeka, stoga insistiramo da to učini i Vlada Crne Gore, te time doprinese očuvanju kako rijeke Tare, tako i uveliko ugroženog statusa NP Durmitor na UNESCO listi Svjetske Baštine (https://whc.unesco.org/en/list/).

“Upozoravamo Vladu, cjelokupnu crnogorsku javnost i sve ljubitelje Suze Evrope da je postojećim projektom Tara (rijeka širokog i plitkog korita) izmještena i preusmjerena u usko i duboko betonsko korito, što je u većoj mjeri dovelo do ekocida velikih razmjera”, zaključili su iz KOR-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve