Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Konzorcijum Leitner želi da gradi žičaru Kotor-Lovćen

Premijer Duško Marković je još pretprošle godine primio predstavnike Leitnera, jednog od vodećih svjetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski-liftova koja je izrazila interesovanje za finansiranje projekta

Konzorcijum “Leitner žičara Kotor 1350″, iza koga stoji čuvena italijanska kompanija Leitner AG, prvorangirani je ponuđač na tenderu za izgradnju žičare Kotor Lovćen, vrijedne minimum 18 miliona eura, pišu Dnevne novine.

FOTO: CDM, Ilustracija

Konzorcijum je poslao ponudu za izgradnju žičare, ali nijesu poznati njeni detalji jer postoji rok od 15 dana za eventualne žalbe.

“Tenderska komisija je izvršila vrednovanje ponude u skladu sa javnim oglasom i Koncesionim aktom. Na osnovu rezultata izvršenog vrednovanja izabran je prvorangirani ponuđač ‘Konzorcijum Leitner žičara Kotor 1350’ za realizaciju projekta žičara Kotor Lovćen”, navodi se u dokumentu MORT-a, čiji sadržaj objavljuju Dnevne novine.

Iza Konzorcijuma stoji čuvena italijanska kompanija Leitner AG.

Premijer Duško Marković je još pretprošle godine primio predstavnike Leitnera, jednog od vodećih svjetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski-liftova koja je izrazila interesovanje za finansiranje projekta.

U međuvremenu je jedan tender propao, ali se na propali tender Italijani nijesu prijavili.

Podsjetimo, Dnevne novine su 1. juna objavile novi Koncesioni akt za žičaru Kotor -Lovćen, u kome se navodi da je realizacija ovog projekta, na bazi tridesetogodišnje koncesije, vrijednog 18 miliona eura ekonomski opravdana.

U obimnom Koncesionom aktu napisanom na 200 strana, a objavljenom krajem maja, Vlada se uzda u kruzer turiste da će biti sigurni putnici ove panoramske žičare.

U dokumentu se navodi da su prošle godine u kotorsku luku uplovila 462 kruzera sa 615.215 putnika. Ukupan broj jahti u Luci Kotor za ovaj period je iznosio 3.961, a na jahtama je registrovano 22.586 putnika. Dodatno, dubrovačko područje je imalo oko dva miliona turista, od čega je oko 250.000 posjetilo Kotor.

“Ovaj podatak jasno ukazuje na činjenicu da razvoj žičare predstavlja jedinstvenu priliku za dalji razvoj turizma u Crnoj Gori. Rast broja putnika žičare treba da slijedi rast turizma u Crnoj Gori”, kaže se u dokumentu.

KARTA 20 EURA

Autori Koncesionog akta predviđaju da će broj korisnika žičare na godišnjem nivou biti između 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, sa prihodima od 3,2 do 4.2 miliona eura. Računica je izvedena tako da povratna karta košta 20 eura za strane turiste, dok bi za domaće iznosila 15 eura.

Ako je minimalna investicija u žičaru 18 miliona, a minimalni godišnji prihod 3.2 miliona eura, onda bi se projekat isplatio za manje od pet godina.

Na osnovu procjena Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, prosječna dnevna potrošnja putnika na prekookeanskim brodovima treba da se poveća za 40 odsto, tj. sa 93 eura po danu na 130 eura po danu ako koriste žičaru. Upravo tih 37 eura razlike donijeće prihode lovćenskom kraju.

Ukupno trajanje koncesije je 30 godina, od čega bi izgradnja trajala godinu, a korisnik bi ubirao prihode od žičare 29 godina.

Osim direktnog učinka na državni budžet kroz plaćanje koncesione naknade, žičara će ostvariti druge mjerljive koristi, kao što su dodatni prihodi za Cetinje i NP Lovćen i lokalna preduzeća.

Turisti koji će koristiti usluge žičare biće u prilici da odaberu da li da samo naprave kružno putovanje žičarom od stanice Dub preko stanice Kuk u Nacionalnom parku Lovćen ili da nastave drumskim putem i naprave pun izlet do Cetinja.

“Imali bi mogućnost da odaberu rekreativne aktivnosti i/ ili kupe robu ili usluge u tri različite oblasti: na obali, odnosno u opštini Kotor, u lovćenskom nacionalnom parku ili na Cetinju. Uzevši u obzir broj i vrstu atrakcija na obali, pretpostavka je da će bar 30-40% budžeta potrošiti tamo”, navode autori dokumenta.

Trasa cjelokupne žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji grada Kotora, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom, a onda vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen.

Predviđeno je ukupno 19 stubnih mjesta većinom u državnom vlasništvu, a za zemljište koje se nalazi u privatnom vlasništvu (oko 6.000 kvadrata) predviđena je eksproprijacija.

Ova početna dionica, ukupne dužine 3,6 km, zajedno sa površinama neophodnim za izgradnju terminala Dub i Kuk sa pratećim sadržajima predstavlja koncesiono područje u smislu ovog Koncesionog akta. Od Kuka, ukupna trasa dalje vodi do lokaliteta Ivanova korita, u blizini Mauzoleja Petra II Petrovića Njegoša, a onda se na kraju spušta do prijestionice Cetinje. Ove dvije dionice nijesu u obuhvatu koncesionog područja u smislu ovog Koncesionog akta.

Koncesiona naknada koju će plaćati koncesionar predstavljaće iznos koji je jednak procentu ostvarene dobiti od funkcionisanja žičare i svih drugih propratnih sadržaja koja su predmet koncesije.

Shodno tome, sredstva koja budu iskazana kao dobit na kraju svake godine tokom trajanja koncesije, zavisno od prihvaćene ponude, dijeliće se između koncesionara i države, s tim da će procenat profita koji pripada koncesionaru biti jedan od elemenata za vrednovanje pristiglih ponuda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve