Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Konkurs za inovativne projekte do 100.000 eura (VIDEO)

''Na osnovu ovog Programa predviđa se kontinuitet u finansiranju inovativnih projekata putem konkursa za inovativne grantove, koji je Ministarstvo nauke prvi put sprovelo 2018. sa pozitivnim ishodom i prvim pozitivnim rezultatima'' – saopštila je na konferenciji za medije v.d. generalna direktorka Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke Branka Žižić

Kolaborativni program za inovacije 2019-2024, koji je Vlada danas usvojila jedan je od važnijih mehanizama implementacije nedavno usvojene Strategije pametne specijalizacije Crne Gore, saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade.

GOV.ME

Već dan nakon usvajanja Programa biće raspisan konkurs za inovativne grantove u vrijednosti pojedinačnog granta do 100.000 eura.

”Na osnovu ovog Programa predviđa se kontinuitet u finansiranju inovativnih projekata putem konkursa za inovativne grantove, koji je Ministarstvo nauke prvi put sprovelo 2018. sa pozitivnim ishodom i prvim pozitivnim rezultatima” – saopštila je na konferenciji za medije v.d. generalna direktorka Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke Branka Žižić.

Razlozi donošenja Programa su:

· fokusiranje podsticaja za inovacije na oblasti definisane Strategijom pametne spacijalizacije

· bolje definisanje uslova i procedura za učešće u konkursima, kao i procedura za evaluaciju projekata

· preciziranje usaglašenosti dodjele grantova sa pravilima o korišćenju državne pomoći

· omogućavanje budućeg korišćenja sredstava za mlada preduzeća za potencijala preduzeća sa brzim rastom, tzv. inovativne startupove.

”Cilj finansiranja inovativnih projekata je usmjeravanje poslovnih subjekata ka aktivnostima istraživanja i inovacija namijenjenih tržištu, čime se daje podsticaj razvoju novog toka u našoj ekonomiji, i to onog zasnovanog na znanju i visokim tehnologijama.
Jedan od važnijih ciljeva ovog konkursa je kreiranje prilika za visokobrazovane mlade ljude u Crnioj Gori odnosno otvaranje novih radnih mjesta ovoga tipa”- navedeno je u saopštenju.

Podsjećaju da je prvim Konkursom za grantove za inovativne projekte, iz 2018, podržano 10 projekata ukupne vrijednosti milion i 100.000 eura, od čega je Ministarstva nauke iz državnog budžeta izdvojilo 730.000 eura, dok je sufinasiranje nosilaca grantova iznosilo 440.000 eura.

”Na taj način kreirakmo polugu za povećanje ukupne potrošnje u istraživanuje i inovacije pored izdvajanja iz državnog budžeta podstičemo i privredu da investira. Prošle godine je kreirano je 20 novih radnih mjesta, osnovnao je jedno priverdno društvo, jedno će uskoro biti osnovano, a ostali projekti su integrisani u postojeća preduzeća”- objasnili su.

Ovaj program se odnosi na pristup finansijskim sredstvima je jedan od ključnih elemenata u izgradnji inovacionog ekosistema, čemu je, kako su naveli, Ministarstvo nauke u potpusnosti posvećeno.

”Pored dostupnosti finansijskih sredstava u svim fazama inovacija, radimo i na kreiranju infrastrukturne podrške putem izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, ali i uspostavljanju i unapređenju zakonodavnog okvira za podsticanje kako inovativnih aktivnosti samih preduzeća tako i ulaganja u istraživanje i inovacije iz sektora privrede”- zaključeno je u sopštenju.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve