Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević: Sindikati odgovorni za neusvajanje Zakona o PIO

Konjević tvrdi da vladajuće partije već devet mjeseci odbijaju da usvoje Zakon koji je u proceduri, predložen od strane kluba poslanika SDP, a koji je dogovoren između socijalnih partnera

Socijaldemokratska partija poziva predstavnike reprezentativnih sindikata da hiljadama radnika, koji čekaju penziju, objasne da li su i zašto gubili vrijeme u razgovorima sa predstavnicima Vlade koji, kako se navodi u saopštenju, očigledno nijesu nikad ni imali namjeru da usvoje inovirani Zakon o PIO.

Zakon bi, prema riječima zamjenika predsjednika SDP Raška Konjevića, bio povoljniji za buduće i sadašnje penzionere od sadašnjeg zakonskog okvira.

“Lideri sindikata imaju posebnu odgovnornost zbog neispunjenog obećanja prema hiljadama radnika da će Zakon o PIO biti usvojen ove godine i da će se primjenjivati retroaktivno od januara mjeseca, iako sredstva za njegovu primjenu nijesu predviđena u budžetu sa 2020. godinu”, kaže Konjević.

“Socijaldemokratska partija poziva ministra Purišića i potpredsjednika Simovića da javno objasne zašto skoro dvije godine obmanjuju radnike i penzionere i u zabludu dovode hiljade ljudi koji su čekali ovaj zakon da bi podnijeli zahtjeve za odlazak u penziju”, dodaje on.

Konjević tvrdi da vladajuće partije već devet mjeseci odbijaju da usvoje Zakon koji je u proceduri, predložen od strane kluba poslanika SDP, a koji je dogovoren između socijalnih partnera.

“Nažalost, Vlada Crne Gore i vladajuće partije već skoro godinu odbijaju zahtjev Socijalnog savjeta da Zakon o PIO bude hitno usvojen, i pored toga što je na čelu Savjeta resorni ministar Purišić. Da je potreba za donošenjem inoviranog Zakona o PIO ogromna, potvrdila nam je kampanja SDP-a “Pravo na sigurnu starost” u okviru koje je nekoliko hiljada građana, za dvadesetak dana, u skoro svim crnogorskim gradovima potpisalo peticiju za hitno donošenje tog zakona”, zaključio je Konjević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve