Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Koncesioni model nanio ogromnu štetu šumama, promjene preduslov za razvoj drvne industrije

Na sastanku su takođe prezentovane mogućnosti saradnje dvije institucije u oblasti realizacije projekata javno privatnog partnerstva, kao modela dugoročne saradnje javnog i privatnog sektora koji se sve više primijenjuje u Evropi

Koncesioni model korišćenja šuma, koji dugi niz godina postoji u Crnoj Gori, a koji nije prepoznat od struke u Evropi, nanio ogromnu štetu budžetu i šumama Crne Gore. Reorganizacija ovog modela i uspostavljanje zakonite i neprivilegovane dostupnosti sirovine po tržišnim cijenima jedan su od osnovnih preduslova za privlačenje kredibilnih stranih investitora koji bi se bavili finalnom proizvodnjom, zaključeno je na sastanku v.d. direktora Agencije za investicije Crne Gore Mladena Grgića sa Srđanom Pejovićem, v.d. direktora Uprave za šume.

“Agencija za investicije Crne Gore je u tom pravcu partner Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Upravi za šume, kako bi zajedničkim naporima kreirali povoljan i transparentan ambijent za investicije u sektor drvoprerade, a zatim privukli investitora koji bi omogućio transfer tehnologija i znanja kao podsticajnih faktora za razvoj polufinalnih i finalnih proizvoda u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Uprave za šume.

Na sastanku su takođe prezentovane mogućnosti saradnje dvije institucije u oblasti realizacije projekata javno privatnog partnerstva, kao modela dugoročne saradnje javnog i privatnog sektora koji se sve više primijenjuje u Evropi.

“Agencija za investicije ostaje otvorena za svu neophodnu pomoć i saradnju sa Srđanom Pejovićem u njegovim naporima da očuva i unaprijedi šumsko bogatstvo Crne Gore  i da šumske resurse na zakonit, transparentan i nediskriminatoran način stavi u funkciju ekonomskog razvoja države”, navode iz Uprave za šume Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve