Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Kompletiran pravni osnov za uplatu 40,5 miliona eura podrške EU u borbi sa koronavirusom

40,5 miliona eura EU podrške biće usmjereno na budžetsku podršku za sufinansiranje mjera koje Vlada već sprovodi u okviru prva tri paketa mjera podrške ekonomiji i društvu u okviru odgovora na širenje koronavirusa

Vlada je usvojila finansijske sporazume sa Evropskom komisijom, čime je stvoren pravni osnov za dodjelu budžetske podrške Evropske unije od 40,5 miliona eura, kao odgovor na epidemiju korona virusa.

Vlada je prihvatila Dopunu 1 Finansijskog sporazuma za program IPA 2016, kao i finansijske sporazume za programe IPA 2019 i IPA 2020.

Pandemija koronavirusa tokom 2020. godine uzrokovala je potrebu za uvođenjem niza hitnih i efikasnih mjera za prevenciju i kontrolu njegovog daljeg širenja, kao i mjera socijalne i ekonomske politike koje će ublažiti posljedice krize na globalnom nivou.

“Podsjećamo da je Evropska komisija, prepoznajući napore koje Vlada Crne Gore ulaže u sprovođenje tih mjera, donijela odluku da finansijski podrži Crnu Goru u njihovoj realizaciji, što je dodatni izraz povjerenja Evropske unije u odgovorno i pravovremeno djelovanje Vlade u ovoj oblasti.

Uz jasnu poruku podrške državama Zapadnog Balkana u kritičnim momentima širenja epidemije novog virusa, naglašeno je da će Evropska unija prenamjenom sredstava iz odobrenih IPA programa podržati Crnu Goru u borbi protiv širenja virusa i saniranju ekonomskih posljedica epidemije”, navodi se u saopštenju.

40,5 miliona eura EU podrške biće usmjereno na budžetsku podršku za sufinansiranje mjera koje Vlada već sprovodi u okviru prva tri paketa mjera podrške ekonomiji i društvu u okviru odgovora na širenje koronavirusa.

Sredstva će biti uplaćena u okviru dvije tranše – fiksne tranše budžetskoj podršci u iznosu od 28 miliona eura (70% ukupne podrške) i varijabilne tranše u iznosu od 12 miliona eura (30% ukupne podrške). Isplata fiksne tranše je planirana za treći kvartal 2020. godine, a varijabilne na kraju jednogodišnjeg programa, u trećem kvartalu 2021. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve