Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Kompatibilne prioritetne oblasti za razvoj, nauku, istraživanje i inovacije Crne Gore i UAE

Šćepanović se sastala s juče sa ministrom industrije i naprednih tehnologija UAE sultanom Al Jaberom, na marginama ovog Foruma koji ima za cilj uspostavljanje ubrzanja globalne saradnje i svjetske održivosti

Biljana Šćepanović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja predvodi crnogorsku delegaciju na Forumu “Nedjelja održivosti u Abu Dabiju” (Abu Dhabi Sustainability Week – ADSW), koji se ove godine održava od 14-19. januara u Abu Dabiju, uz podršku grada Masdar.

Šćepanović se sastala s juče sa ministrom industrije i naprednih tehnologija UAE sultanom Al Jaberom, na marginama ovog Foruma koji ima za cilj uspostavljanje ubrzanja globalne saradnje i svjetske održivosti, sa posebnim fokusom na sprovođenje akcije u okviru tri principa: globalna saradnja i liderstvo, ekonomski razvoj i tehnologija i inovacije.

Sa ciljem dogovora o konkretnim formama buduće saradnje dvije zemlje u oblastima nauke, istraživanja i inovacija, ministarka Šćepanovic se sastala sa podsekretarom Ministarstva industrije i naprednih tehnologija UAE, Omarom Ahmedom Suwaina Al Suwaidijem kojom prilikom je razmatrana mogućnost objavljivanja Konkursa za zajedničke istraživačke projekte, kao i mogućnost saradnje nadležnih institucija Crne Gore i UAE kroz krupne istraživačke projekte.

“Ovo je posebno značajno stoga što bi se buduća saradnja realizovala na osnovu oblasti prioritetnih za razvoj, nauku, istraživanje i inovacije, koje su u najvećem dijelu kompatibilne između Crne Gore i UAE, a to su informaciono-komunikacione tehnologije, zelena tranzicija, hrana i održiva poljoprivreda, održivi razvoj i zaštita životne sredine, istraživanje mora i sl”, navodi se u saopštenju.

Obostrano je iskazana spremnost i za saradnju u oblasti inovacija, takođe kroz zajedničke prioritete, među kojima su ključni jačanje saradnje između nauke i privrede i komercijalizacija istraživanja.

Ovim bi se, kako je ocijenjeno, podstakle i investicije iz privatnog sektora, ojačao sektor malih i srednjih preduzeća, te ojačala konkurentska prednost kompanija obje zemlje na međunarodnom tržištu.

Nedalja održivosti u Abu Dabiju je događaj koji od 2008. godine okuplja političke lidere i industrijske lidere, preduzetnike, mlade i investitore kako bi učestvovali u dijalogu i angažovali se na klimatskim akcijama i inovacijama koje će obezbijediti održivi svijet za buduće generacije. Događaj ima proaktivan pristup u podsticanju društvene inkluzije tako što organizuje niz platformi i događaja koji imaju za cilj angažovanje i osnaživanje mladih ljudi, žena i članova zajednice da igraju aktivnu ulogu u obezbjeđivanju održive budućnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve