Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Komnenović: Trajektnu liniju da preuzmu Opštine Tivat i Herceg Novi

JP Morsko dobro ne isključuje mogućnost da oni organizuju prevoz do dodjele koncesije

Spremni smo da zajedno sa Opštinom Herceg Novi u narednom periodu predvidimo sredstva za preuzimanje trajektnog prevoza na liniji Lepetane- Kamenari, poručio je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Nakon što je aktuelizovana priča o stavljanju van snage zaključak Vlade iz 2019. kojim je “Pomorskom saobraćaju” bez koncesije dato da upravlja i održava trajekt liniju Kamenari-Lepetane, iz JP Morsko dobro ne isključuju mogućnost da oni organizuju prevoz do dodjele koncesije, prenosi Radio Tivat.

Nakon izjave predsjednika Upravnog odbora Morskog dobra Blaža Rađenovića, da postoje preduzeća koja bi vidjela interes u ovom poslu, te da posao može dobiti i aktuelni koncesionar, ali ne pod dosadašnjim uslovima, predsjednik tivatske opštine navodi da su spremni da zajedno sa Opštinom Herceg Novi predvide sredstva za preuzimanje trajektnog prevoza.

-Spremni smo da zajedno sa Opštinom Herceg Novi u narednom periodu predvidimo sredstva za preuzimanje trajektnog prevoza na liniji Lepetane-Kamenari. U dogovoru sa Vladom Crne Gore, moguće je traženje partnera na ovom projektu koji bi po modelu privatno-javnog partnerstva riješio ovo pitanje u duhu očuvanja javnog interesa – istakao je Komnenović.

Komnenović je i prošle godine kazao da nije zadovoljan načinom na koji se raspravlja o ovoj važnoj temi, te da je sa kolegom, Stevanom Katićem, iznosio stav da mora opšti interes biti iznad pojedinačnog, “da bi svi građani o toga uživali zaslužene benefite, a ne neka privatna lica i privatne firme”.

Pomorskom saobraćaju je 15-godišnja koncesija istekla još 2018. godine, a naredne godine aneksom produžena na neodređeno – sve do dodjele nove.

Govoreći o alternativnim putevima i rješenjima koja bi smanjila saobraćajni kolaps, iz Opštine ističu da je njihova sugestija bila da se preispita koliko je uopšte opravdano planirati koridor saobraćajnice za brzi motorni saobraćaj imajući u vidu veoma malu površinu opštine.

-Postavlja se pitanje šta će Tivat dobiti od toga osim trajno devastiranog prostora, naročito imajući u vidu rang saobraćajnice i to da je ista isključivo tranzitnog karaktera. – naglašava on.

Dok analize ne pokažu opravdanost dosadašnjih predloga problem saobraćajnih gužvi potrebno je rješavati izgradnjom više saobraćajnica manjeg ranga, istakli su iz Opštine Tivat.

Jedan od prioritenih ciljeva lokalne samouprave u narednom periodu jeste i poboljšanje regulacije saobraćaja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve