Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Komersant: Politika uzrok odsustva direktnih letova između Rusije i Crne Gore

''Predstavnici ruskih vlasti samo što nam nisu direktno rekli: dok neko iz crnogorske Vlade ne dođe u Moskvu i ne izvini se za antiruske sankcije, direktnih letova neće biti''

U političkoj sferi leži uzrok odsustva direktnih letova iz Rusije u Crnu Goru jer pozivanje na epidemilošku situaciju u Crnoj Gori sada izgleda neubjedljivo, piše današnji moskovski Komersant.

Vlasti Crne Gore su objavile da čine sve što je u njihovoj moći da se obnovi direktan avio saobraćaj sa Rusijom. Ali, ti napori do sada nemaju rezultate, mada se situacija sa korona virusom u zemlji značajno poboljšala, a Rusima za ulazak ne treba PCR test, navodi list.

“Ako se ranije odsustvo direktnih letova moglo opravdati lošоm epidemiološkom situacijоm u našoj zemlji, sada taj argument izgleda neubjedljivo”, piše list, pozivajući se na neimenovani izvor blizak administraciji crnogorskog predsjednika.

Dnevnik citira analitičara Ljubomira Filipovića koji kaže da Rusija “koristi svaku mogućnost, pa i dozvole za letove, kako bi ekonomski kaznila zemlje koje, sa njene tačke gledišta, rade protiv ruskih interesa”.

“To se odnosi i na Crnu Goru koja se priključila sankcijama EU prema Rusiji i ušla u NATO. U sferi politike to je moguće i legitimno, ali bi ruske vlasti trebalo to direktno da kažu, a ne da se prikrivaju različitim objašnjenjima”, rekao je Filipović.

Komersant navodi da to mišljenje u određenoj mjeri potvrđuje i predstavnik turističke industrije koji je učestvovao ovog proljeća na međunarodnim turističkim sajmovima u Moskvi.

“Predstavnici ruskih vlasti samo što nam nisu direktno rekli: dok neko iz crnogorske Vlade ne dođe u Moskvu i ne izvini se za antiruske sankcije, direktnih letova neće biti”, rekao je listu taj izvor.

Filipović smatra da je Moskva izgleda polagala velike nade u novu crnogorsku vladu, tim prije što mnoge od njih nazivaju proruskim političarima.

“Ali, nova vlast nije opravdala nade Rusije. Tačnije, možda bi i htjela da opravda, ali nije smjela zbog pozicije zapadnih partnera Crne Gore”, naveo je Filipović.

Komersant navodi da su lideri crnogorskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, “koji se u republici smatraju maltene najviše proruskim” najavili posjetu Moskvi, te da je jedan od ciljeva posjete izdejstvovati letove.

“Potpuno je moguće da će ruske vlasti plasirati obnavljanje aviosaobraćaja kao zaslugu DF. U tom slučaju će se DF predstaviti kao spasilac turističke sezone”, ocijenio je Filipović.

U ruskom Kriznom štabu za borbu protiv epidemije korona virusa, Komersantu su saopštili da se pri odluci o obnovi avionskog saobraćaja rukovode epidemioploškom situacijom u određenoj zemlji.

IzvorBeta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve