Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Kolašin: Uložiti prije završetka auto – puta

Kapitalne državne investicije koje se realizuju na području opštine a prije svega izgradnja auto-puta i Ski-centra Kolašin 1600 učinili su da kolašinske nekretnine i placevi ponovo dobiju intenzitet na aktuelnosti, potražnji, ali i cijeni.

Kada se bude pravila analiza početka 21. Vijeka u “maloj varoši” onda će jedan od dominantnih događaja te prve decenije novog vijeka biti prodaja nekretnina, odnosno takozvani „investicioni bum“ koji je njihove cijene učinio rekordnim. Desilo se sve to nakon obnove državnosti kada se „krenulo“ ka kolašinskim livadama, uzbrdicama, nekada i manje pristupačnim imanjima.

Prodalo se dosta toga, a posebno je pitanje kako se to iskoristilo. Nakon toga, poslije 2010. godine, došlo je do značajnog zatišja na tržištu nekretnina i pada cijena. Ipak, kapitalne državne investicije koje se realizuju na području opštine a prije svega izgradnja auto-puta i Ski-centra Kolašin 1600 učinili su da kolašinske nekretnine i placevi ponovo dobiju intenzitet na aktuelnosti, potražnji, ali i cijeni. Bobo Bulatović,vlasnik agencije za nekretnine „Top invest KL“, potvrđuje da je poraslo interesovanje od kada su oko Kolašina velika gradilišta.

– Interesovanje je veće od početka radova, ali je primjetan i rast u posljednja tri mjeseca. Oni koje zanima Kolašin, vide da su radovi odmakli i u završnoj su fazi. Bilo je i onih koji su bili skeptični prema ovim investicijama, ali sada se interesuju. Ponekad se našalim sa mojim prijateljima i klijentima da će, ukoliko budu čekali sami završetak radova i puštanje u funkciju auto-puta, zakasniti da trguju dobru nekretninu. Ne treba, znači, čekati da se krene automobilom auto-putem od Kolašina ka Podgorici, jer će tada nekretnine ili biti prodate, ili će cijene biti veće i iznad mogućnosti klijenata koji razmišljaju o sadašnjim cijenama – objašnjava Bulatović.

On ističe da su u toku izmjene i dopune DUP-a Centar, gdje su uglavnom predviđeni stambeno-poslovni objekti, hoteli i manji dio za individualno stanovanje. Upravo za stambeno-poslovne objekte vlada veliko interesovanje a cijena kvadrata placa se kreće od 80 do 130 eura, zavisno od pozicije.Kada je u pitanju lokacija za hotele, kojih ima nekoliko upisanih u planove, cijena je od 100 pa čak do 400 eura po kvadratu.

– DUP Smailagića Polje upravo gravitira ka Bjelasici i Skijalištima ove planine. Tu je najveće interesovanje za objekte individualnog stanovanja. Traže se parcele do 400 kvadrata za izgradnju kuća ili se razmišlja o kupovini stambenih objekata koji su već izgrađeni. Cijena kvadrata na ovom dijelu je 40, 60 do 70 eura po kvadratu. Ima interesovanja i za lokacije pored puta ka Skijalištima, ali je ovdje zona dosta ograničena za gradnju samim prostorom i posebnim smjernicama Prostorno urbanističkog plana – ističe Bulatović.

Prema njegovim procjenama, cijene će se približavati nekadašnjem „investicionom bumu“ pogotovo u gradskim i prigradskim zonama. Cijene koje su, kako podsjeća, bile zamrznute skoro deceniju. Registruje da je poraslo interesovanje domaćih investitora, prije svega onih iz Podgorice i sa Primorja. Raste interesovanje zapadne klijentele nakon ulaska Crne Gore u NATO, dok interesovanja sa istočnog tržišta uvijek imaju stabilnu amplitudu, zaključuje Bulatović.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve