Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Knežević Siništaj: Poslije značajne podrške od strane prethodne Vlade, poljoprivrednici postali žrtve neznanja aktuelne vlasti

''Svih prethodnih godina farmerima i poljoprivrednim proizvođačima su redovno isplaćivane subvencije, dok oni danas ne znaju mogu li uopšte računati na njih''

U ovoj godini Vlada i Ministarstvo poljoprivrede nijesu aktivirali nijednu mjeru podrške poljoprivrednicima, naročito mjere u cilju saniranja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, što je sektor poljoprivrede dovelo pred kolapsom, saopštila je odbornica DPS-a u Skupš tini Glavnog grada i poljoprivredni proizvođač Nataša Knežević Siništaj, i poručila da poslije značajne podrške od strane prethodne Vlade, poljoprivrednici postali žrtve neznanja aktuelne vlasti.

Prema njenim riječima, svih prethodnih godina farmerima i poljoprivrednim proizvođačima su redovno isplaćivane subvencije, dok oni danas ne znaju mogu li uopšte računati na njih.

“Podsjećanja radi, u 2020. godini, Agrobudžet je promovisan 24. januara, a prve radionice namijenjene farmerima počele su 10. februara, dok je prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava raspisan 11. februara. Do 1. jula 2020. godine kroz više desetina javnih poziva farmerima su isplaćena sva davanja u predviđenim rokovima”, navela je Knežević Siništaj.

Poručuje da je kupljena mehanizacija, izbušeni bunari, nabavljena oprema za čuvanje mlijeka, isplaćeni grantovi za podizanje novih voćnjaka, vinograda, maslinjaka, organizovana subvencionisana žetva, pčelarima je isplaćena sva predviđena podrška..

“Mladi farmeri su ušli u investicije za koje su dobili bespovratna sredstva. Do kraja avgusta iste godine isplaćena su i sva direktna davanja za jednogodišnje i višegodišnje zasade, podrška tovu,… Gradili su se vodovodi, vodopoji, nasipali i asfaltirali seoski putevi”, istakla je Knežević Siništaj.

Ističe da prije svega toga, svaki crnogorski poljoprivrednik i farmer je bio informisan o mogućnostima podrške, rokovima i kriterijumima za dodjelu davanja i grantova.

“Preko 50 javnih tribina u svim opštinama, radio i TV emisija bilo je organizovano u tu svrhu. U vrijeme prethodne vlasti, savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede su bile na terenu. Kroz poseban program podrške kao vid pomoći u prevazilaženju posljedica izazvanih koronavirusom još 30. aprila 2020. godnine isplaćeno je 3,3 miliona avansnih sredstava za pomoć svim korisnicima direktnih plaćanja. Podršku su dobili i ratari i stočari, ribari, pčelari..”, naglasila je Knežević Siništaj.

Kako dodaje, Vlada je uplatila doprinose za poljoprivredne osiguranike za prvih 6 mjeseci 2020. godine, i što je najznačajnije osigurala je plasman povrća i mliječnih proizvoda.

“Nasuprot svim ovim, samo dijelom rezultata prethodne vlasti koji se odnose na sektor poljoprivrede, aktuelna vlast je gotovo u potpunosti uništila sve naslijeđeno. Za posljedicu imamo užasno i neodrživo stanje u kojem su poljoprivrednici postali žrtva neznanja i nezainteresovanosti Vlade i ministra Stijovića za njihove probleme”, zaključila je Knežević Siništaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve