Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Klikovac: Odluke nove Vlade o zaduženju dovešće do brojnih negativnih ekonomskih posljedica

Već sada možemo konstatovati da će takve odluke dovesti do ozbiljnih negativnih posljedica za budžet države, doći će do pada broja zaposlenih, naglo će porasti javni dug i kreiraće nestabilan poslovni ambijent što će dovesti do pada direktnih stranih investicija, rekao je Klikovac

Odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac smatra da će odluke i najave nove Vlade Crne Gore o zaduženju dovesti do brojnih negativnih ekonomskih posljedica. Ukidanjem programa ekonomskog državljanstva, kako kaže, Crna Gora će izgubiti stotine miliona eura investicija.

”Tokom prethodne sedmice imali smo priliku da se upoznamo sa prvim odlukama i najavama nove Vlade Crne Gore i njenih ministara u vezi crnogorske ekonomije. Već sada možemo konstatovati da će takve odluke dovesti do ozbiljnih negativnih posljedica za budžet države, doći će do pada broja zaposlenih, naglo će porasti javni dug i kreiraće nestabilan poslovni ambijent što će dovesti do pada direktnih stranih investicija”, smatra Klikovac.

Prema njegovim riječima, odluka o zaduženju od 750 miliona eura donijeta je na netransparentan način što, kako kaže, ”izaziva ozbiljnu sumnju javnosti, a prije svega poslanika koji su i glasali za eksperimentalnu Vladu”.

”Sem toga, država se skupo zadužila. Efektivna kamatna stopa koju nose obveznice od gotovo 2,9% je značajno veća od kamatne stope od 2,3% koju je imala Albanija prilikom emisije obveznica, a sa istim rokom dospijeća i kreditnim rejtingom države. U krajnjem ova kamatna razlika (0,6%) znači da će građani platiti preko 30 miliona eura više kamate do 2027. godine, odnosno platiće vrijednost izgradnje 5 škola, 3 urgentna bloka… Na ovaj način se vodi rasipnička ekonomska politika, a novac od zaduženja neće biti upotrijebljen za rast i razvoj ekonomije”, rekao je Klikovac.

Najava o ukidanju programa ekonomskog državljanstva, kao produkt nedostatka shvatanja značaja ovog programa, kako je ocijenio, ukazuje na kontradiktorne stavove ministara ekonomije i finansija koji kako kažu žele privući strane investicije.

”Gospodo, ukidanjem ovog programa, Crna Gora će izgubiti stotine miliona eura investicija, hiljade radnih mjesta, milione eura direktnog prihoda za budžet (do sada je od taksi za aplikaciju uplaćeno 7 miliona eura u državni budžet). Razvoj sjevera, ski centara, ukupne turističke privrede doživjeće stagnaciju. Smanjićete šansu za širenje poreske osnovice i nećete kreirati dodatnu vrijednost. Je li to cilj nove Vlade Crne Gore? Želite da mladi sa sjevera odlaze jer neće imati perspektivu, a sjever će strani investitori i turisti zaobilaziti”, ističe Klikovac.

Zabrinjava, kako ističe, pravna nesigurnost investitora.

”Kakva se poruka šalje prestižnim stranim investitorima i ukupnoj biznis zajednici odlukom o zabrani izgradnje u Miločerskom parku? Kršite postojeći ugovor o zakupu kao i važeće zakone i odluke kojima se investitoru dozvoljava da razvija navedenu lokaciju. U krajnjem šta želite, da ostane nezavršen objekat u Miločerskom parku, isplaćena višemilionska odšteta investitoru, manji broj radnih mjesta i stagnacija turizma. Ovakvim eksperimentisanjem, neznanjem, nedostatkom vizije i pogrešnim ekonomskim modelom nećete moći animirati strane investitore da investiraju u Crnu Goru, a tek ne animirati da posluju u našoj državi poznati hotelijerski lanci poput One&Only, Aman, Sheraton, Chedi, Iberostar”, kaže Klikovac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve