Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Kinezi daju 2,6 miliona eura za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari

Ambasada Narodne Republike Kine obavijestila je, krajem aprila, potpredsjednika Vlade Milutina Simovića da je kineska država odlučila da obezbijedi Vladi donaciju u visini od 20 miliona kineskih juana (2,62 miliona eura) za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari.

Dvije vlade su, kako se navodi u Informaciji, 13. maja 2017. godine potpisale Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji kojim je kineska vlada potvrdila da će opredijeliti prethodnu bespovratnu pomoć u iznosu od 20 miliona juana za projekat rekonstrukcije Mosta na Đurđevića Tari. Shodno tom Sporazumu, dvije strane su 20. oktobra 2017. godine razmjenile pisma o namjerama, kojima su definisane obaveze u vezi sa izradom studije izvodljivosti projekta, čiji su troškovi izrade 940.000 juana.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je izdalo Urbanističko tehničke uslove za rekonstrukciju Mosta. Izdati su i Saobraćajno-tehnički uslovi za izradu projektne dokumentacije, mišljenje o potrebi sprovođenja postupka procjene uticaja na životnu sredinu i preporuka Uprave za zaštitu kulturnih dobara da se svi radovi planiraju na „način kojim neće biti narušene prepoznate kulturne vrijednosti Mosta“, imajući u vidu da je u toku postupak utvrđivanja statusa kulturno dobro „Most na Đurđevića Tari“.

Kompanija CCCC je studiju izvodljivosti krajem februara 2018. godine predala Ministarstvu trgovine NR Kine, na uvid i odobrenje. U komunikaciji sa Ambasadom NR Kine u Crnoj Gori, Kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem je obaviješten da će studija izvodljivosti biti verifikovana od strane Ministarstva trgovine NR Kine najkasnije do kraja maja ili početkom juna 2018. godine i istovremeno je informisan da bespovratna sredstva u iznosu od 20 miliona juana, po osnovu Sporazuma od 13. maja 2017. godine, neće biti dovoljna za realizaciju projekta. S tim u vezi, kineska strana je predložila da se za projekat opredjele dodatna bespovratna sredstva u iznosu od 20 miliona juana, a Ambasada NR Kine je ovlašćena da sa Vladom Crne Gore, u cilju ubrzavanja sprovođenja neophodnih procedura za realizaciju donacije, što skorije potpiše novi Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji, koji je predmet ove Informacije.

Eventualna bespovratna sredstva koja neće biti utrošena za projekat rekonstrukcije Mosta na Đurđevića Tari, mogu biti korišćenja za druge projekte. O konkretizaciji tih projekata obje strane će naknadno zaključiti odgovarajući sporazum. Sporazumom je određeno i da će Državna razvojna banka Kine i institucija koju odredi Vlada Crne Gore međusobno otvoriti beskamatni i bestroškovni račun pod imenom druge strane. Prilikom korišćenja donacije primjenjivaće se pravila Kineske razvojne banke.

Most je smješten između sela Budečevica i Trešnjica, na magistralnom putu Pljevlja-Žabljak, i svjevremeno je spadao među najveće i najljepše saobraćajne objekte u svijetu.

Veliki betonsko-lučni most projektovao je jedan od najvećih građevinskih stručnjaka  tog vremena Mijat S. Trojanović. Građen je u periodu od 1938. do 1940. godine. Dugačak je 365 metara i pruža nezaboravan pogled na rijeku Taru – suzu Evrope.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve