Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Kineskim privrednicima predstavljeni investicioni potencijali Podgorice

Organizovanju događaja ovog puta se pridružila i Privredna komora Crne Gore, čiji su brojni predstavnici prisustvovali prezentaciji

Peta u nizu prezentacija investicionih potencijala Podgorice, koje organizuju gradski menadžer i Služba za međunarodnu saradnju u koordinaciji sa ambasadama stranih zemalja, održana je za veliku delegaciju biznismena i predstavnika Trgovinske komore kineskog grada Ningboa, koji ovih dana borave u posjeti Crnoj Gori. Organizovanju događaja ovog puta se pridružila i Privredna komora Crne Gore, čiji su brojni predstavnici prisustvovali prezentaciji.

Gradski menadžer Marjan Junčaj detaljno je izložio mogućnosti za ulaganje u oblastima energije i industrije, tehnologije, turizma i ugostiteljstva, saobraćaja, zdravstva, nekretnina, sporta, kulture i zabave, a rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju Ljiljana Šćepanović izrazila je nadu da će privrednici iskoristiti ovaj događaj kako bi uspostavili kvalitetne poslovne kontakte koji će im omogućiti razvijanje konkretnog biznisa.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić konstatovao je da su kroz inicijativu „17+1“ uspostavljene razgranate veze i sadržajni odnosi sa Kinom u mnogim oblastima i ocijenio da su energetika i turizam realan prostor za dalji razvoj saradnje.

“Mogućnost za dalju saradnju vidimo u razvijanju potencijala Luke Bar, i u modrenizaciji željezničke pruge od Bara, preko Beograda, do Budimpešte, u cilju bolje regionalne povezanosti i bržeg ekonomskog rasta”,  rekao je Saveljić.

Šef Odsjeka za zemlje centralne i istočne Evrope (CIE) u Trgovinskoj komori grada Ningboa Ju Haidong izrazio je zadovoljstvo što je po drugi put u Crnoj Gori. On je predstavio privredne potencijale Ningboa, grada na obali Istočnog kineskog mora, čija je luka sa protokom tereta od preko milijardu tona, desetu godinu zaredom prva u svijetu. Posebnu pažnju posvetio je organizaciji velikog Kina – CIE EXPO-a, zakazanog za jun sledeće godine.

“U ime organizacionog odbora Kina – CIE EXPO-a, pozivam političke i poslovne krugove iz Crne Gore da učestvuju u nizu naših aktivnosti. Očekjujemo da posjetite Ningbo, investirate i napravite poslove, pa da zajednički iskoristimo razvojnu priliku koju donosi saradnja „17+1“ i stvorimo sjajnu budućnost”, rekao je Ju Haidong.

On je na odvojenom sastanku koji je prethodio u gradskoj upravi uputio poseban poziv za gradonačelnika Podgorice da prisustvuje Forumu gradonačelnika koji će biti održan u okviru EXPO-a.

Predsjednica Udruženja za promociju saradnje Kine i zemalja CIE grada Ningboa Dong Lijun takođe smatra da je turizam izuzetna prilika za saradnju.

“Kina je prva u svijetu kada je riječ o odlaznom turizmu. Prošle godine je izvezla u svijet 140 miliona turista koji su potrošili 120 milijardi dolara. Pored tradicionalnih popularnih destinacija, kineski turisti otkrivaju sve više novih zemalja i mislim da bi Crna Gora sa tako sjajnim resursima trebalo da postane naredna popularna destinacija. Bilo da se radi o ekonomskoj, trgovinskoj ili kulturnoj oblasti, saradnja dvije strane je obećavajuća”, ocijenila je Dong Lijun.

Ekonomsku i trgovinswki savjetnik u Kineskoj ambasadi Bao Šungćing ocijenio je da je ekonomska razmjena Kine i Crne Gore u usponu i da će definitivno pomoći da se otvore novi prostori za saradnju njihovih lokalnih vlasti.

Nakon završetka prezentacije održani su bilateralni sastanci između predstavnika pojedinih grana Privredne komore Crne Gore i Trgovinske komore Ningboa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve