Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Keković poručuje Damjanoviću: Cijena nafte i derivata ponovo dostigle enormni iznos, predložite Vladi umanjenje akcize

Pored toga, kako je dodao, povećane su i akcize na gazirana pića sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju, alkoholna pića, proizvode od šećera, kakaoa i sladoled, kao i na duvanske proizvode

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) obratila se ministru finansija, Aleksandru Damjanoviću, povodom kako su naveli, činjenice da je Odluka o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja prestala da važi 27. februara 2023. godine.

“Naime, kao što znate zaposleni i građani nalaze se u izuzetno složenom ekonomsko-socijanom trenutku uslovljenom zahuktalim inflatornim kretanjima koja sve više obezvrjeđuju njihova primanja. Cijena nafte i njenih derivata, kao jednog od značajnijih troškova svakog porodičnog domaćinstva, nastavile su da rastu i ponovo dostigle enormni iznos”, istakao je Keković.

Pored toga, kako je dodao, povećane su i akcize na gazirana pića sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju, alkoholna pića, proizvode od šećera, kakaoa i sladoled, kao i na duvanske proizvode.

“Zbog toga je najveći broj crnogorskih domaćinstava doveden u nazavidan položaj i situaciju da iz redovnih prihoda ne mogu da zadovolje minimum porodičnih potreba i izmiruju brojne obaveze prema državi”, naglasio je Keković.

Iz USSCG pozvali su MF da ponovo donese Odluku o umanjenju akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja.

“Imajući u vidu navedeno pozivamo Ministarstvo finansija da predloži, u ovom kriznom periodu, Vladi Crne Gore da ponovo donese Odluku o umanjenju akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja u iznosu ne manjem od 40 odsto”, zaključio je Keković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve