Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Kašćelan: U saradnji sa EU, Prijestonica će subvencionisati 200.000 eura za otvaranje novih radnih mjesta

Kako su naveli, iz Budžet projekta, koji bi trebalo da omogući zapošljavanja, umrežavanje i obuke lokalnoj poljoprivredno-prehrambenoj zajednici i entitetima u Crnoj Gori, iznosi 399.995,96 eura

Gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Kašćelan razgovarao je danas sa predstavnicima projektnog tima projekta „Placement“, koji Prijestonica realizuje iz sredstava Evropske unije.

Kako su naveli, iz Budžet projekta, koji bi trebalo da omogući zapošljavanja, umrežavanje i obuke lokalnoj poljoprivredno-prehrambenoj zajednici i entitetima u Crnoj Gori, iznosi 399.995,96 eura.

“Od tog iznosa 95 odsto biće kontribucija Evropske unije, odnosno 380.000 eura biće bespovratna pomoć EU Prijestonici Cetinje”, piše u saopštenju.

Projektni tim projekta, osim Prijestonice, kazali su, čine podgorički Socio-ekonomski centar Crne Gore i beogradski Institut za zapadni Balkan (WEBIN). Obje organizacije imaju gotovo decenijsko iskustvo u primjeni projekata iz sredstava EU. Pridruženi entitet projekta je Klaster proizvođača pršute „Crnogorski pršut“.

“Opšti cilj projekta jeste da se obezbijedi bolji kvalitet mjera za zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta na Cetinju. Ciljevi projekta su i da se olakša radna aktivacija nezaposlenih građana, posebno onih koji pripadaju ranjivim grupama, kroz informacione sesije, obuke i zapošljavanje, kao i da se osnaže kapaciteti poslodavaca i preduzetnika iz privatnog sektora sa Cetinja da kreiraju i omoguće obuku na radnom mjestu i otvore nova radna mjesta”, dodaje se u saopštenju.

Projektom je planirana, navode iz Prijestonice, finansijska podrška kompanijama iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, poljoprivrednim domaćinstva i ostalim preduzetnicima.

“Direktna podrška iznosiće gotovo 50 odsto vrijednosti ukupnog projekta, odnosno skoro 200 hiljada eura”, a tim novcem Prijestonica Cetinje, u saradnji sa EU, subvencionisaće otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje postojećih kroz sertifikovane treninge i obuke.

“Cilj je da se kompanijama omogući rast i razvoj kako u kvalitativnom, tako i u kvantitativnom smislu dobijanjem kvalifikovane radne snage, ali i da se određenom broju teško zapošljiivih osoba omogući aktivno učešće u treninzima i obuci i moguće zapošljenje nakon toga”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve