Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Kašćelan pisao Krivokapiću i Spajiću: Prijedlogom budžeta se grubo krše prava Prijestonice

Kašćelan u pismu ih upozorava da se prijedlogom Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2022. godinu ''grubo krše prava Prijestonice Cetinje koja joj pripadaju shodno Zakonu o Prijestonici, a posebno prava propisana članom 30 Zakona''

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću kako bi ukazao da se Prijedlogom kapitalnog Budžeta nameću Prijestonici, obaveze koje nije preuzela Ugovorom o izgradnji fudbalskog stadiona na Cetinju.

Kašćelan u pismu ih upozorava da se prijedlogom Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2022. godinu “grubo krše prava Prijestonice Cetinje koja joj pripadaju shodno Zakonu o Prijestonici, a posebno prava propisana članom 30 Zakona”.

“Imajući u vidu potrebu javnosti da bude informisana o svim važnim aspektima rada lokalne uprave i pažljivo prateći aktivnosti pojedinih političkih aktera na Cetinju na osnovu kojih bi se mogao steći pogrešan utisak o zanemarivanju interesa lokalne zajednice u postupanjima nosilaca vlasti u Prijestonici”, saopšteno je iz Prijestonice.

Prijestonica Cetinje već godinu je u stalnoj komunikaciji, kako su naveli, sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i sa Upravom javnih radova vezano za sve aspekte kapitalnog budžeta koji joj po osnovu Zakona o Prijestonici pripada.

“Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan u ponedjeljak 13. decembra 2021. godine uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću u kojem ih upozorava da se prijedlogom Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2022. godinu grubo krše prava Prijestonice Cetinje koja joj pripadaju shodno Zakonu o Prijestonici, a posebno prava propisana članom 30 Zakona”, naglašeno je u saopštenju.

Gradonačelnik je u pismu, ističu iz lokalne uprave, posebno ukazao na to da se Prijedlogom kapitalnog Budžeta nameću Prijestonici, kao i prošle godine, obaveze koje nije preuzela Ugovorom o izgradnji fudbalskog stadiona na Cetinju.

“Naime, Prijedlogom Zakona o budžetu za 2022. godinu, na Programu 15 030 – Industrijski i regionalni razvoj, odnosno u Potprogramu 15 030 K01 – Razvojni projekti Prijestonice Cetinje, za izgradnju fudbalskog stadiona na Cetinju opredijeljen je iznos od 2.234.000,00 eura, što nije u skladu sa Ugovorom o realizaciji projekta „Izgradnja fudbalskog stadiona na Cetinju“, broj 01-031/14-1557 od 26. 12. 2014. godine, i Anexom I Ugovora broj 01-361/17-856 od 07. 08. 2017. godine, potpisanog između Vlade Crne Gore, Prijestonice Cetinje i Fudbalskog saveza Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Napominju, Kašćelan je više puta u pisanoj i neposrednoj komunikaciji saopštio predstavnicima Vlade da Programom razvoja Prijestonice Cetinje za 2022. godinu nijesu predviđena sredstva za
fudbalski stadion, već da su opredijeljena ovogodišnjim (shodno Ugovoru) i da su ispunjeni svi uslovi za njihovo namjensko trošnje.

“Ovaj stav gradonačelnik Kašćelan predočio je i članovima Senata na sjednici na kojoj je usvojen Program razvoja za 2022. godinu. U pismu premijeru i ministru finansija gradonačelnik Kašćelan naveo je i da Prijedlogom kapitalnog Budžeta nije opredijeljen iznos sredstava koji omogućuje realizaciju projekata iz Programa razvoja za 2022. godinu – jer je opredijeljen iznos od 3.9 miliona eura”, istaknuto je u saopštenju.

Prema njihovim riječima, Kašćelan je od Krivokapića i Spajića zatražio da se izvrši korekcija i izmijeni pozicija 15 030 K01 – Razvojni projekti Prijestonice Cetinje prema Zakonu o Prijestonici i opredijeli sedam miliona eura, saglasno Programu razvoja koji je usvojio Senat Prijestonice, u kojem uz ministra Spajića sjede još dva člana Vlade.

“Podsjećamo i da se pitanjem budžeta lokalnih uprava za 2022. godinu bavila i Zajednica opština Crne Gore, u kojoj Prijestonica Cetinje aktivno učestvuje, a koja je na više sastanaka sa različitim
akterima, pa i sa ministrom Spaićem, pokretala ovo značajno pitanje za lokalne samouprave”, piše u saopštenju.

Dodatno sa sadržajem pisma, napominju iz Prijestonice, Kašćelan je upoznao i Klub poslanika Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore, kako bi se i sa tog nivoa pokušalo uticati na donosioce odluka da izvrše intervencije na kapitalni budžet prije donošenja konačne odluke.

“Još jednom apelujemo na sve političke aktere na lokalnom i nacionalnom nivou da ostave po strani pojedinačne partijske interese prilikom odlučivanja o pitanjima koja se tiču građana, te da uvijek zajedno, sinergijski, djelujemo i radimo u opštem interesu. Ovo je posebno važno za lokalne sredine, u kojima se svi politički akteri bave istim lokalnim temama koje se tiču svih građana”, poručuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve