Subota, 2 Decembra, 2023
Rubrika:

Kašćelan donio odluku o privremenom finansiranju Prijestonice

Privremeno finansiranje može se obavljati najviše do iznosa koji odgovara jednoj dvanestini ostvarenih rashoda u 2021. godini

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan donio je odluku o privremenom finansiranju budžetskih potreba Prijestonice Cetinje za period januar – mart 2022. godine.

Privremeno finansiranje može se obavljati najviše do iznosa koji odgovara jednoj dvanestini ostvarenih rashoda u 2021. godini.

“Odluka o privremenom finansiranju uslijedila je nakon što sjednica Skupštine Prijestonice nije mogla biti organizovana zbog nedostatka kvoruma. Zasjedanje lokalnog parlamenta prvobitno je bilo zakazano za 2. decembar, ali je odgođeno uslijed nepredviđenih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa. Novi pokušaji da se sjednica zakaže bili su neuspješni”, kazao je Kašćelan.

Lokalna uprava, navodi on, ispoštovala je sve zakonske rokove za pripremu budžeta za 2022. godinu, organizovala interne konsultacije sa potrošačkim jedinicama u toku pripreme gradskog troškovnika, organizovala javnu raspravu i pribavila mišljenje resornog Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“U toku cijelog procesa bili smo otvoreni za sve sugestije i primjedbe koje su bile utemeljene i realne, ne vodeći se partikularnim interesima, već potrebom da svi damo doprinos da Cetinje dobije održiv budžet. U tom smislu neshvatljivo je ponašanje većine odbornika aktuelnog saziva da odgodi usvajanje budžeta do konstituisanja nove većine u parlamentu, iako će i tada svi politički akteri biti isti. Jasno je da je riječ o bjelodanom odsustvu elementarne odgovornosti prema građanima Cetinja i potrošačkim jedinicama, od kojih će mnoge biti dovedene u nezavidan položaj zbog ranije najavljene blokade računa”, ističe Kašćelan.

Kako je dodao, zbog neusvajanja budžeta neće biti usvojen ni plan javnih nabavki, što znači potpuno zaustavljanje svih aktivnosti Prijestonice i preduzeća čiji je osnivač.

“Biće obustavljene sve aktivnosti koje podrazumijevaju raspisivanje tendera za nabavku roba i usluga. Neće biti moguće izvršiti raspodjelu sredstava za sport, kulturu, nevladine organizacije, niti organizovati prevoz učenika na seoskom području i ka Podgorici”, ukazuje Kašćelan.

Dodatno, ističe on, ovakvim razvojem situacije stvara se nepotreban pritisak na novu gradsku upravu, ma ko da je bude konstituisao, jer će morati bespotrebno, u kratkim vremenskim rokovima, da se bavi veoma važnim pitanjima koja se odnose na redovno funkcionisanje grada.

Podsjeća da se u istoj situaciji našla aktuelna lokalna uprava nakon preuzimanja mandata, jer je za nepun mjesec morala donijeti budžet i pripremiti izvještaj o radu gradonačelnika za prethodnu godinu, što se kasnije, u toku godine, odrazilo i na realizaciju Programa razvoja, ali i gradskog budžeta.

“Neshvatljivo je da politički akteri u Prijestonici nijesu iz navedenih događanja izvukli nikakvu pouku, te da se ova neprijatna situacija ponavlja uprkos tome što je aktuelna lokalna vlast uvijek imala dobro planirane budžete, čija realizacija je bila veća od 90 odsto čak i u godinama pandemije koronavirusa. Ukazujemo i na to da razumijemo političku arenu kao mjesto za zadovoljenje dnevnopolitičkih potreba i za ostvarivanje određenih ciljeva, ali ističemo i da se ne možemo pomiriti sa činjenicom da se interesi grada i građana podređuju bilo čijoj političkoj potrebi ili namjeri”, poručuje Kašćelan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve