Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Kasalica: Ekonomski sistem Crne Gore uznemiren, ali nije kataklizmično uzdrman

Zbog tekuće krize, Kasalica kaže da naši turistički poslenici treba da ostvare rezultat kao 2019, kako bismo, kako je kazala, s jeseni imali bar malo utemeljene nade da neće biti dubokih rezova u javnim finansijama “zbog nefaznosti u primjeni reformskih poteza, uključenih u brojke budžeta 2022. godine”.

Ekonomski sistem Crne Gore je uznemiren, ali nije kataklizmično uzdrman značajnim kriznim trajanjem prvo Kovidom, a potom inflatorno-ratnim stanjem na globalnom nivou, ocijenila je ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

Kasalica je za Portal RTCG ocijenila da je crnogorska ekonomija već petnaest godina na nivou mirko, malog i srednjeg biznisa “održivo-žilava”.

– I ukoliko se krajem godine pokaže da ni ‘evropa-brže-bolje-neplan’ nije značajno uznemirio ključne postavke sistema, imamo određenu osnovu da strukturiramo javne politike razvoja koje moraju diversifikovati ekonomske potencijale i umanjiti zavisnost od usluga. U suprotnom, preživjećemo, pa ćemo onda jovo-nanovo sa nekim boljim liderima od tekućih u javnim finansijama – kazala je Kasalica.

Crnogorska ekonomija je, kako dodaje Kasalica, uzdrmana ali nastavlja da odražava upornu otpornost mikro, malog i srednjeg biznisa.

– On potom kontinuiranom saradnjom sa velikim subjektima zaokružuje privređivanje na makro-nivou u novim procentima rasta. Tako se za sada može dalje, posebno u odsustvu ozbiljnijih javnih politika, koje bi trebale da čuvaju minimum održivog, s ciljem da se ne uđe u značajnu ekonomsku krizu koja je uvezena inflatornim šokovima, koje su sa cijena inputa ušle i u cijene potrošnje, i koja se uznemiravajuće-usložnjava nakon ugrožavanja suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, agresijom od strane Ruske Federacije – kazala je ona.

Kasalica smatra da nova vlada na polju ekonomije najprije treba da napravi otklon u tri pravca.

– Suočavanje sa pravim stanjem stvari unutar javnih finansija; podvlačenje crte oko političkih ‘trgovina’ kada se planira budžet zemlje; svođenje kapitalnog budžeta na projekte koji se mogu i trebaju realizovati za godinu dana. I realizuju se uz sistemske segmente razvojnog: uspostavljanje odgovornosti za javne finansije svih u nizu na koje se odnose partikularne javne politike, uz smanjenje umišljene moći i ostalih twitter-anja, kao mehanizama bijega od odgovornosti – kazala je ekonomska analitičarka.

Kasalica dodaje da se javna odgovornost za tekuće teške, ali potrebne sistemske korake nalazi među crnogorskim političarima.

– Oni su obavezni da kulturu nadgornjavanja i zakučivanja-što-više-samo-za-moje zamijene odgovornim pristupima, koji bi doprinosili sigurnosti razvojnih trendova crnogorske ekonomije i zajednice, pošto svaki dan koji produžava odsustvo odgovornosti iz upravljanja javnim finansijama, crnogorski sistem čini manje atraktivnim za investicije, neovisno da li iz ino ili domaće akumulacije – ističe kasalica.

Zbog tekuće krize, Kasalica kaže da naši turistički poslenici treba da ostvare rezultat kao 2019, kako bismo, kako je kazala, s jeseni imali bar malo utemeljene nade da neće biti dubokih rezova u javnim finansijama “zbog nefaznosti u primjeni reformskih poteza, uključenih u brojke budžeta 2022. godine”.

– Za sada u podacima nema osnova za oprezne bojazni, čak ni zbog neuvezanosti rada nadležnih institucija – istakla je ona.

Zato poručuje da bi trebalo pružiti sistemsku podršku privrednicima u oblasti turizma.

– Pošto su njihovi kvaliteti usluge, koja prati potrebe emitivnih tržišta, dobra baza da se očekuju ohrabrujuće-održivi rezultati, uz privredničku-neumanjenu obavezu poštovanja evidentiranja prometa – kazala je Kasalica.

Komentarišući navode pojedinih političara koji dovode u pitanje redovnost isplata zarada po programu “Evropa sad” već od maja mjeseca Kasalica kaže: “Skupština Crne Gore je usvojila niz reformskih zakona, koji su bili prateći regulatorni tekstovi uz budžet zemlje za 2022. godini. Poslanici-e Skupštine Crne Gore, kao i svi građani-nke i privredni subjekti, obavezni su da poštuju važeći pravno-ekonomski okvir u zemlji. Crnogorska privredna konjuktura već trideset dvije godine u kontinuitetu kuburi sa mnogim upitno-reformskim potezima, tako da je možda sazrelo vrijeme da se javne platforme sa odgovornih pozicija koriste da osnažimo naše privrednike, zaposlene, ukupan sistem, pošto to predstavlja imparcijalni model ponašanja kojim se ne zaustavlja crnogorski ekonomski razvoj”.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
VV
22.04.2022-12:01 12:01

E tako mi ovog analitičara…