Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Probajte da nagomilate novac, a da ne osjetite manjak

Da bi uspio, poželjno je da prihodi ne idu ispod prosječnih i nisu nemoguća manja odstupanja

Mnogi ljudi i pored relativno dobrih primanja ne uspijevaju nikad ništa da uštede. Što god radili, na kraju mjeseca im ostane 0 eura ili čak i minus. Još ako zapadnu u začarani krug konstantnog vraćanja od sljedeće plate… nikada ništa neće steći.

Bilo da je razlog rasipnička crta ili to što jednostavno nisu vični u raspolaganju novcem, postoji pravilo po kome, ako muž i žena imaju redovne prihode, mogu sebi da obezbijede dobar auto ili veoma lijepu ušteđevinu za stare dane. Kako je sajt Bright Side ovaj metod predložio za planiranje budžeta u zemljama gdje je standard malo viši, da bi uspio, poželjno je da prihodi ne idu ispod prosječnih i nisu nemoguća manja odstupanja.

Metoda je poznata kao metoda 50/30/20. Ovi brojevi i njihov redosled nisu nikako slučajni, a zašto?

Prvi broj 50, označava koliko procenata od plate treba da izdvojite za osnovne mjesečne troškove (hranu, račune i prevoz). Za primjer ćemo uzeti par sa prosječnim primanjima od oko 500 eura. Bilo da su njegova malo viša, a njena niža ili obratno, ovdje bi trebalo da raspolažemo bar sa oko 1.000 eura mjesečno. Dakle, polovina prihoda je dovoljna da pokrije 60 eura za dvije mjesečne karte za prevoz zaposlenih, oko 100 za račune (prosjek) i minimalnu potrošačku korpu od 350 eura. Naravno, ovdje postoji opcija i da supružnici idu na posao kolima, ali to može samo skuplje da ih košta.

Ovo 30 označava trećinu prihoda koju treba odvojiti na manje važne, ali neophodne stvari, poput digitalnog TV-a, Interneta, odjeće, računa za mobilni, izlaske… Internet, kablovska i računi za mobilni ne bi trebalo da pređu ni 100 eura, zavisno od toga koliko razgovarate u mobilnoj mreži i koji Internet koristite. Ostalo je vama na raspolaganju da li ćete u provod vikendom ili u šoping.

20 odsto, odnosno 200 eura treba da bude isključivo namijenjeno za štednju za budućnost. Na vama je da odaberete da li će to biti mjesečna rata za kola, štednja u banci ili ćete to potrošiti na poklone ili neočekivane troškove. Ovdje postoji jedno ograničenje koje kaže da tih 20 odsto ne treba da trošite na sve potrebe, nego na jedan mjesečno određen prioritet.

Mi vam preporučujemo da probate, jer sa ovim sistemom trošenja nemate što da izgubite – možete samo da dobijete. Ukoliko pokušate, šaljite nam svoja iskustva da ih sa drugima podijelimo.

Izvor: Telegraf.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve