Ovo su četiri tipa ličnosti koje ćete najčešće sresti na poslu od kojih zavisi da li ćete na poslu doživjeti uspjeh ili neuspjeh

U velikim firmama postoje tipovi ličnosti, koji imaju različit stil komuniciranja. Svaki tip ličnosti ima prednosti i mogućnosti za razvoj, ali i mane. Te mane su “Ahilove tetive”, koje nas ograničavaju u komunikaciji i onemogućavaju da radimo sa drugima na optimalnom nivou. Kako biste ostvarili pravi timski duh, važno je da razumijete stil komuniciranja svakoga ponaosob, kao i sopstveni.

LIDER

Ovaj tip ličnosti je zadužen za postizanje rezultata. On je u stanju da vidi širi sliku, ali i da se fokusira na sitne detalje.  Oni su stalno u pokretu, žele da sve bude urađeno kako treba i komuniciraju jasnim, svedenim jezikom koji može učiniti da izgledaju kao da naređuju. Međutim, to je sve zbog njihove prirodne težnje da budu direktni i da vas požuruju iako nisu vaši šefovi.

Ponekad znaju da budu previše direktni i agresivni, nemaju osjećanje za potrebe drugih. Njima je posao na prvom mjestu. Teška osoba, često ne sluša sagovornika. Njihova jedina želja je da posao bude završen. Nedostaje im timski rad što demorališe ostale zaposlene.

DRUŠTVENI TIP

Zbližavanje sa ljudima je najveći prioritet ovakvom tipu ličnosti. Od svih tipova, oni su najbolji u komunikaciji. Oni su samosvjesni i lakše mogu da se povežu sa sva tri komunikacijska stila. Oni su odlične vođe, a po prirodi vole da njeguju i čuvaju druge ljude. Ovo je veoma važno da zapamtite ako ste u šefovskoj poziciji. Društveni komunikatori više vole poslove koji uključuju visok stepen društvene interakcije.

Ne žele da budu sami na poslu. Najčešće rade u prodaji, ljudskim resursima, obuci… Izbjegavaju konflikte i sve probleme čuvaju u sebi. Imaju tendenciju da potrebe drugih stave ispred sebe i znaju da budu osjetljivi na kritiku. Često vuku popularne poteze, prije pravih.

SLOBODNJAK

Ne vole kad ih neko sputava, zalažu se za slobodu i avanturu. Vole nova iskustva, žude za uzbuđenjem u svim sferama – na poslu, kod kuće, u igri. Od njih ste možda čuli: “Ti radi svoje, ja ću svoje”. Oni postavljaju i postižu ambiciozne ciljeve i ne vole da im neko kaže “ne možeš”. Vole zabavu i veoma brzo i lako se prilagođavaju novim situacijama, a najbolji su u kriznim vremenima jer su tad najkreativniji.

Nemoguće ih je vezati za stadardne poslove i radno vrijeme od 9 do 17 sati. Obično rade kao glumci ili zabavljači. Nedostaje im disciplina, mogu da budu neorganizovani. Često im nešto postane dosadno brzo, žele nešto da promijene iz hira, počinju mnogo poslova, a završe tek nekoliko.

TIP ZADATKA

Izuzetno su posvećni poslu, veoma su vrijedni, precizni, detaljni i na njih se možete osloniti. Komuniciraju sa kolegama samo sa jednom namjerom: da završe posao i da ga završe kako treba. Teško reaguju na promjene, potreba za strukturom čini ih previše krutim i nefleksibilnim. Mogu biti previše zahtjevni prema drugima zbog čega često dolaze u konflikt sa saradnicima.

Izvor: Telegraf.rs

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve