Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Kan: Crna Gora predstavljena na sajmu investicija i nekretnina

Posjetiocima štanda i potencijalnim investitorima predstavljene su aktivnosti koje Vlada Crne Gore sprovodi u cilju turističke valorizacije potencijala sjevernog regiona, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Investicioni potencijal, kao i projekti koji se trenutno rade u Crnoj Gori, predstavljeni su na jednom od najvažnijih svjetskih sajmova investicija i nekretnina, „MIPIM“, koji se održava u Kanu od 12. do 15. marta.

Posjetiocima štanda i potencijalnim investitorima predstavljene su aktivnosti koje Vlada Crne Gore sprovodi u cilju turističke valorizacije potencijala sjevernog regiona, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Predstavljena su ulaganja u izgradnju turističke infrastrukture na sjeveru, što stvara uslove za privlačenje novih investicija. Posjetioci se upoznaju i sa podsticajnim mjerama i olakšicama koji se investitorima nude na državnom i lokalnom nivou. U okviru crnogorskog štanda predstavile su se i kompanije Azmon Investments, Adriatic Marinas i Adriatic Properties, koje su posjetioce upoznale sa njihovim projektima koje realizuju u Crnoj Gori.

Crnogorsku delegaciju na MIPIM-u predvodi Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Davidović je tokom sajma imao niz bilateralnih sastanaka predstavnicima Vlada zemalja učesnica sajma, potencijalnim investitorima, developerima, hotelskim operaterima i planerima prostora.

Na sastanku sa Robson Napier Borkiom, državnim sekretarom Ministarstva turizma Brazila, Davidović je razmijenio iskustva u razvoju turističke privrede, a sagovornici su izrazili obostranu spremnost za dalje unapređenje saradnje u turizmu. Ukazano je na ekonomski potencijal saradnje koji bi trebao da prati dobre političke odnose koji postoje između dvije zemlje.

Sa generalnim sekretarom Ministarstva turizma Grčke, George Civlasom, Davidović je razgovarao o potencijalu za razmjenu iskustava posebno kada se govori o korišćenju fondova EU. Takođe, razgovarali su o uticaju sharing ekonomije na turizam i njenih efekata na sivu ekonomiju, kao i o evoluciji trendova u turizmu sa aspekta ponude i tražnje. Dogovoreno je da se u narednom periodu kroz bilateralne posjete pospješi povezivanje turističke privrede dvije države.

Davidović je učestvovao u radu „Mayors & Political Leaders’ Think Tank“-a, koji je namijenjen visokim zvaničnicima i gradonačelnicima kako bi razmijenili ideje i iskustva o potrebama gradova i regija za održivim investicijama. Sa predstavnicima privrede i lokalnih i državnih institucija država razmatrani su trendovi u razvoju modernih gradova, primjeri inovativnih politika na državnom i lokalnom nivou kao i najbolje prakse u oblasti osmišljavanja modernih naselja.

Tokom razgovora sa predstavnicima inostranih medija prisutnih na MIPIM-u, državni sekretar Davidović predstavio je rezultate koje je crnogorski turizam ostvario do sada. Poseban naglasak stavljen je na rekordnu posjećenost, ostvarene prihode, tendencije emitivnih tržišta, najave za tekuću godinu i aktivnosti koje se preduzimaju za sezonu 2020. godine.

MIPIM je najveći međunarodni sajam nekretnina, koji svake godine okuplja predstavnike velikog broja zemalja i najuticajnije donosioce odluka na tržištu nekretnina. Po mnogima, MIPIM je najveća izložba razvojnih projekata i izvora kapitala na svijetu. Na MIPIM-u učestvuju investitori, finansijske institucije, hotelske grupacije, developeri, agencije za nekretnine, najveće konsultantske kompanije u ovoj oblasti, lokalne vlasti i drugi. MIPIM nudi informacije o tome gdje i kada ulagati, kako ući u partnerstva, ali i upoznavanje sa razvojnim inovacijama u oblasti nekretnina (sa akcentom na finansije, arhitekturu i održivost), kao i mogućnost susreta sa ključnim investitorima u neformalnom okruženju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve