Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Kalač: Visoke kamate barijera za dinamičniji oporavak

Aktivne kamatne stope u Crnoj Gori su, i pored prisutnog trenda smanjenja u prvim mjesecima ove godine, i dalje visoke i predstavljaju barijeru za dinamičniji oporavak privrede, ocijenio je bankarski ombudsman, Halil Kalač.

Kalač

– Blagi pad aktivnih kamatnih stopa bio je prisutan u prošloj godini, kao i ranijim. Međutim, ocjena je da su aktivne kamatne stope i dalje visoke i da predstavljaju ozbiljno razvojno ograničenje, kazao je Kalač agenciji Mina-business.

On je saopštio da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite u februaru iznosila 7,4 odsto, a na novoodobrene 7,25 odsto.

– Privrednici smatraju da su zbog visokih kamatnih stopa i visokog kolaterala nepovoljni krediti za brži ekonomski oporavak, pokretanje novog biznisa i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Kalač.

On je dodao da su kamatne stope visoke zbog visokih rezervisanja i operativnih troškova u bankama.

– U prošloj i početkom ove godine, rezervisanja su smanjena i imaju tendenciju pada zbog smanjenja nekvalitetnih kredita. Finansijski rizici se smanjuju, ali su i dalje prisutni na individualnom nivou, kazao je Kalač.

On je naveo da se inovacijama u bankarsku, razvojem elektronskog bankarstva, uvođenjem novih bankarskih proizvoda očekuje nastavak trenda smanjenja i operativnih troškova, što će omogućiti bankama veće smanjenje kamatnih stopa u ovoj i narednih godina.

– Očekivanom smanjenju kamatnih stopa ide u prilog i to što je bankarski sistem, kao dominantan dio finansijskog sistema, stabilan, finansijski rezultat banaka na agregatnom nivou u prošloj i ranijih godina pozitivan, a likvidnost i solventnost i dalje značajno iznad zakonom propisanog minimuma. U prošloj godini skoro sve pozicije iz bilansa banaka bilježe rast – ukupna aktiva, depoziti i kapital, pokazuju podaci Centralne banke, saopštio je Kalač.

On je rekao da je razlika između prosječnih kamatnih stopa na kredite i depozite i dalje visoka i iznosi 6,48 odsto.

– Prosječna ponderisana efektivna kamata na kredite u martu, prema podacima CBCG, iznosi 7,4 odsto, a na štednju 0,92 odsto. Ti podaci pokazuju da su kamate na štednju mnogo brže padale nego na kredite, zaključio je Kalač.

Izvor: Mina-business

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve