Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Kako je “2Montenegro” postalo “ToMontenegro” a nula eura čak 30 miliona

Uvidom u Centralni registar privrednih subjekata, kompanija ''2Montenegro'' postoji već tri godine, registrovana je za poslove tur-operatora i sjedište joj je u Škaljarima, opština Kotor. Očigedno da Vlada nije na vrijeme provjerila da kompanija pod tim imenom već postoji, pa smo odmah dobili ''ToMontenegro''.

Vlada Crne Gore počela je traljavo proces osnivanja nove avio-kompanije. O tome najbolje svjedoči podatak da je u roku od pola sata od najave osnivanja bukvalno u hodu promijenjeno njeno ime.

Ako se tome dodaju zbunjući podaci o osnivačkom ulogu kompanije koji su sa nula eura porasli najprije na četiri miliona, pa onda na 30 miliona, više je nego očigledno da je Vlada u ovaj proces ušla bez ikakve pripreme i strategije koju bi pratila odgovarajuća analiza.

NAJAVA

Sve je počelo kada je ekonomski iskusni ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić u emisiji “Reflektor” 29. decembra najavio da Vlada “od sjutra kreće u osnivanje nove avio-kompanije”.

“Crna Gora je turistička zemlja i moramo da imamo nacionalnu avio-kompanija. Kompanija će se zvati 2Montenegro'”, rekao je Bojanić.

Poslovično precizni portali su prenijeli naziv nove kompanije “2Montenegro”, ali je ubrzo naziv promijenjen u “ToMontenegro”. Mnogi su mislili da je u pitanju puka tehnička greška, no ispostavilo se da nije.

2MONTENEGRO VEĆ POSTOJI

Uvidom u Centralni registar privrednih subjekata, kompanija “2Montenegro” postoji već tri godine, registrovana je za poslove tur-operatora i sjedište joj je u Škaljarima, opština Kotor.

Očigedno da Vlada nije na vrijeme provjerila da kompanija pod tim imenom već postoji, pa smo odmah dobili “ToMontenegro”.

Javnost je onda zbunila Tviter objava mladog ministra finansija Milojka Spajića, koji je pozvao građane da “predlažu ime i logo nove avio-firme”

“Morali smo brzo da reagujemo da bismo spasili maksimum iz MA, ali ime, logo, dizajn podložni su promjeni i molimo sve ljude kojima je ova priča na srcu da pošalju predloge na: 2montenegro@ gov.me. Vaše predloge prezentovaćemo javnosti, koja će imati završnu riječ”, napisao je Spajić na Tviteru.

TVITER MINISTRI

Naziv mejla svjedoči da je Vlada igrala na naziv “2Montenegro”, ali nije uvidjela da to ime već postoji. Neozbiljno, da neozbiljnije ne može biti. No to nije jedina stvar koja je zbunila Tviter zajednicu i kompletnu javnost.

Spajić je na Tviteru od građana tražio da predlažu ime i logo firme iako se zna da se za novi logo firme mora raspisati konkurs i ponuditi dobra novčana naknada.

Naročito što je poznato da je logo Montenegro Airlinesa vjerovatno među najljepšim na svijetu. Pokazalo se da to nije jedina izjava koja je zbunila javnost i pokazala da ovaj proces Vlada ne drži pod kontrolom.

OSNIVAČKI ULOG

Buru reagovanja javnosti izazvala je novogodišnja najava ministra finansija o uplaćivanju početnog kapitala.

“Novu godinu počinjemo dobrim vijestima. Za manje od mjesec dana nova Vlada je racionalizacijom dosadašnjeg nedomaćinskog trošenja od 4.000.000 eura počela osnivanje nove nacionalne avio kompanije ‘ToMontenegro d.o.o’, koja će kao početni kapital imati ukupno 30.000.000 eura”, napisao je Spajić na Tviteru, iako je sedmicu ranije tvrdio da će osnivanje nove kompanije koštati 0 (nula) eura.

Žestoko su mu odgovorili poslanici opozicij e, koji su ga podsjetili da je ranije tvrdio da će osnivanje nove kompanije koštati nula eura.

“Troškovi osnivanja nove kompanije biće nula eura. Danas smo ipak ‘potrošili’ početnih četiri miliona. Juče smo usvojili odluku o osnivanju sa imenom ‘ToMontrnegro’. Danas, razumijem, pozivamo građane da daju predloge za ime?! Nije mi jasno mijenjamo li ime od juče” napisao je poslanik SDP-a Raško Konjević uz opasku: “Svakako želim uspjeh ovom projektu, 30 miliona eura bez adekvatne analize i stručne rasprave. Hrabar potez. Da li će biti ispravan vrijeme će pokazati…”

DILETANTSKI POTEZ

Nijesu opozicionari ostali usamljeni u kritici politike Vlade u oblasti avio-saobraćaja

Čuveni analitičar Alen Šćurić ocijenio je da je u pitanju diletantski potez koji može samo štetu napraviti, a ne korist. Podsjetio je da je dva puta pravljena nova Al Italia, ali to se ne radi na način “e sad tu je loše, nema rješenja, hajde, sad ćemo mi napraviti novu kompaniju”

“To su stvari koje se rade u tišini i pripreme se i to se napravi maltene u jedan dan. Prvo se odradi prebacivanje imovine i prava pogotovo slotova i članstva u IATA i sve ostalo se pripremi i prenesu prava na novu firmu, tako da gotovo nema prekida kontinuiteta funkcionisanja kompanije”, rekao je Šćurić za Pobjedu, uz napomenu da se osnivanje nove avio-kompanije treba pripremiti uz pomoć vrhunskih stručnjaka, kako bi se ta transformacija napravila bezbolno.

Da li su poruku analitičara shvatili nadležni iz Vlade ostaje da se vidi.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve