Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

KAKO ABAZOVIĆ VIDI “FER” POSLOVANJE: Ekonomsko državljanstvo za stanove, zeleno svijetlo za promjene ugovora, poništavanje inspekcijskih rješenja…

Iza Liko Soho group stoji ukrajinski biznismen i političar Igor Lisov koji je vlasnik 50 odsto udjela firme LSG, njegov sin Ruslan posjeduje deset odsto, a 40 odsto Rade Vujačić iz Bara, koji je inače u kumovskim vezama sa Milanom Roćenom, najpoznatijim crnogorskim savjetnikom, čuvenom i po izreci da ''novac nema miris''

Kada je  Vlada Crne Gore prije godinu dana prihvatila da na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma, na osnovu koje se investitorima može dodijeljivati crnogorsko državljanstvo, uvrsti projekat izgradnje kondo hotela ”Liko Soho” u Baru, ubjeđivala je javnost da je riječ o hotelu koji će imati 5 zvjezdica sa 322 smještajne jedinice, čija je predračunska vrijednost 58 miliona.

Na konferenciji za novinare organizovanoj tim povodom, tadašnji potpredsjednik a sadašnji kontroverzni premijer  tehničke Vlade Dritan Abazović, u pratnji dva ministra, Jakova Milatovića i Milojka Spajića, ubjeđivao je javnost da  je ideja  da “Bar kao destinacija koja do sada nije imala značajnije brendove, dobije svoj brend, hotel sa pet zvjezdica”.

“Resorni ministri su preduzeli sve aktivnosti za stvaranje dokumentacije, ali je ideja da pokažemo otvorenost za dolazak novih brendova… Razumijem bojazan javnosti da od obećanja teško dolazi do realizacije. Ono što razlikuje ovu situaciju od prethodnih, jeste da se država obezbijedila da radi fer biznis u Crnoj Gori. Cilj je da za neke tri, četiri godine Bar dobije hotel sa pet zvjezdica” kazao je tada Abazović.

Malo bi kondo, a malo ne…

On je tada naglasio da poziva sve na poštovanje ugovornih obaveza i da grade jednu biznis atmosferu u kojoj će biti lako dolaziti do novih projekata.

Međutim, svega godinu dana kasnije, Vlada Crne Gore je došla u situaciju da  razmatra saglasnost da se investitoru dozvoli da promijeni taj model i da hotel gradi po mješovitom modelu poslovanja što bi značilo da nije riječ o kondo hotelu, već o ”hotelu u kome je izdavanje apartmana na dobrovoljnoj osnovi, dok iste apartmane u kondo hotelu vlasnici moraju staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje”.

U prevodu – pola će biti stanovi, a pola kondo apartmani. To dalje znači da ova polovina ne mora da iznajmljuje svoje apartmane, a da li će to Vlada Crne Gore prihvatiti, tek će se pokazati, jer je njihov zahtjev vraćen na doradu. Međutim, ako je sudeći po dosadašnjim odlukama Vlade kada je ova investicija u pitanju, za očekivati je da će prihvatiti sve što investitor traži.

Potvrda za to je i rješenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na čijem je čelu Ana Novaković Đurović, kojim se usvaja žalba firme – investitora hotela od pet zvjezdica u Baru – a poništava rješenje urbanističko-građevinskog inspektora koji zabranjuje gradnju.  Osporenim rješenjem inspekcije zabranjuje se barskoj firmi građenje objekta hotela 5 zvjezdica na UP1, zona A, blok 1, u zahvatu DUP-a “Topolica tri” izmjene i dopune, jer se gradi bez prijave građenja i dokumentacije iz člana 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji. Inspektor je uz to naredio investitoru da obezbijedi izvršeni iskop površine 10.000 kvadrata i dubine 1.5 – 4.5 m, na predmetnoj lokaciji, kao i da obezbijedi sigurnost lica, susjednih objekata i okoline.

Milan Roćen – ”rasovski Kisindžer”: Tvorac ”rasovske” diplomatske škole, bivši funkcioner i bivši suvlasnik BEMAX-a koji se honorarno bavi politikom, za koga ”novac nema miris”

Ministarki očigledno mnogo ne zabrinjava bezbjednost lica, objekata i okoline kada je interes krupnog kapitala u pitanju, posebno onih projekata koje je promovisao lično premijer i njen partijski šef Abazović.

Iza Liko Soho group stoji ukrajinski biznismen i političar Igor Lisov koji je vlasnik 50 odsto udjela firme LSG, njegov sin Ruslan posjeduje deset odsto, a 40 odsto Rade Vujačić iz Bara, koji je inače u kumovskim vezama sa Milanom Roćenom, najpoznatijim crnogorskim savjetnikom, čuvenom i po izreci da ”novac nema miris”.

Ukoliko Vlada prihvati zahtjev Liko Soho grupe da za stanove dobijaju ekonomsko državljanstvo, pokazaće ne samo da novac nema miris, već i da “patriotizam” nema granica pa će svaki graditelj stanova moći da zatraži da i njegov objekat uđe u program ekonomskog državljanstva, bez obzira na značaj ulaganja ne samo po osnovu vrijednosti investicije već i ukupnog doprinosa imidžu Crne Gore. Jer ako bude moglo za Roćenove kumove, moraće i za druge.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rusland
26.11.2022-19:11 19:11

U prizemlje skolu i vrtic, pa kad imamo rusko selo,skolu i bircuz onda treba i Ukrajinska selendra.i drzavljanstvo. Naravno,dok Crnogorci ne mogu da dobiju ni dobro dosao pozdrav.