Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Jovović: Otvaranje zimske sezone planirano sredinom decembra

Lokalne turističke organizacije organizuju manifestacije koje uvijek privuku određeni broj posjetilaca.

Otvaranje zimske sezone je planirano sredinom decembra, dok se standardno najveća posjećenost očekuje tokom novogodišnjih praznika i čitavog januara, ali sve zavisi od sniježnih padavina, kazao je Pobjedi predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović ističući da bi za uspješnost od velikog značaja bilo da se zimski raspust prilagodi skijaškoj sezoni. Tako bi, po njegovim riječima, svi zainteresovani domaći turisti mogli planirati svoje zimske odmore i provesti ih u Crnoj Gori. Iz Skijališta Crne Gore kazali su za Pobjedu da i ove sezone zavisimo od sniježnih padavina i nadaju se što većem sniježnom pokrivaču za kojeg alternative nemaju.

Lokalne turističke organizacije organizuju manifestacije koje uvijek privuku određeni broj posjetilaca.

Posjeta

“Ipak, praksa je pokazala da u nedostatku snijega u centrima koji nemaju vještačko osnježavanje ne možemo govoriti o ozbiljnijoj posjeti”, poručuje Jovović i dodaje da je potrebna aktivnija uloga države u podsticanju zimskog turizma, budući da su ulaganja u zimske centre i infrastrukturu ogromna.

“Jedan od načina podsticaja je uvođenje obavezne škole skijanja za đake tokom zimskog perioda. Na ovaj način bi se postigao pozitivan efekat i za domaći turizam i za zdravlje i motorički razvoj djece”, tvrdi Jovović.

Navodi da je turistička privreda sjevera uložila velika sredstva za pripremu zimske sezone, što je rezultiralo povećanim interesovanjem turista.

“Turisti su generalno zainteresovani za one destinacije koje mogu ponuditi autentični doživljaj, koje svoje proizvode ili usluge mogu inovirati u skladu s tržišnim trendovima, a prije svega one koje mogu dokazati i pokazati da se oslanjaju na načela održivog razvoja”, kaže Jovović.

Napominje da se promocija ovogodišnje zimske sezone realizuje putem digitalne marketinške kampanje i učestvovanjem na sajmovima.

“U novembru je Nacionalna turistička organizacija, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, predstavila crnogorsku turističku ponudu na Svjetskoj berzi putovanja WTM u Londonu, koja je jedna od važnijih budući da predstavlja mjesto susreta glavnih aktera turizma iz cijelog svijeta. NTO nastavlja sa kampanjom „U društvu prirode“ i to prvenstveno u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji, a realizacija dijela aktivnosti je planirana na tržištima Njemačke, Velike Britanije, Poljske i Ukrajine”, naglašava Jovović.

Što se tiče glavnih zimskih centara Žabljaka i Kolašina smatra da je, s obzirom na odnos cijene i kvaliteta, ponuda regionalno konkurentna, a hotelijeri i ugostitelji su pripremili niz cjenovno atraktivnih aranžmana, posebno tokom novogodišnjih praznika.

“Na Žabljaku je planirano da se otvore svi hoteli, a u planu je da se naprave paket aranžmani sa skijalištima. Za Kolašin je veliki nedostatak što hotel Four Points by Sheraton ni ove godine neće biti otvoren tokom predstojeće zimske sezone. Ostali hoteli u Kolašinu, kao i privatni smještaj, su već pripremili određene paket aranžmane za praznike i zimsku sezonu, U Kolašinu se radi na unapređenju ponude i povećanju kvaliteta privatnog smještaja, a u izgradnji je sedam novih hotela”, naglašava Jovović.

Slaba avio-povezanost

Smatra da nam je potrebna bolja avio-povezanost jer smo trenutno preko To Montenegra povezani svega sa nekoliko destinacija.

“Za uspješnu zimsku sezonu je svakako bitno imati bolju avio-povezanost, naročito ka centrima koji želimo da budu naš fokus kada su dolasci turista u pitanju. Pored TO Montenegra, na naše aerodrome dolaze i regionalne i evropske avio-kompanije, što je dobro jer i na taj način možemo očekivati određeni broj turista tokom zime”, kaže Jovović.

Kada je u pitanju avio-povezanost, mišljenja je da poseban akcenat treba staviti na mađarsko i rumunsko tržište, jer imaju ogroman potencijal, a što je posebno važno na ovim tržištima je primjetan pozitivan stav prema posjeti Crnoj Gori.

“U skladu sa tim, bolja promotivna aktivnost i dostupnost Crne Gore bi sigurno dale odlične rezulatate”, smatra Jovović.

 

Obogatili ponudu na Vučju

Vučje, kao i većina naših ski centara, zavisi od vremenskih uslova, odnosno sniježnih padavina. Međutim, kako navodi Jovović, na Vučju su se potrudili da obogate ponudu, te da posjećnost ne zavisi samo od snijega.

“Želimo da razvijamo cjelogodišnji turizam. U skladu sa tim, već su vrlo aktuelne jahačke ture, koje smo organizovali zahvaljujući vrhunskim konjima koji su odnedavno dio naše standarne ponude”, poručuje Jovović.

Podsticajne mjere za manifestacije

Ministarstvo ekonomskog razvoja je ranije objavilo program podsticajnih mjera u turizmu, koji podrazumijeva i subvencionisanje manifestacija, pri čemu se vodilo računa o zastupljenosti sjevera.

“Neke manifestacije su se održale, a neke će se tek održati. Međutim, te manifestacije obično ne privlače posjetioce koji borave u tim mjestima duži period, već su to obično jednodnevne ili manifestacije koje traju dva do tri dana”, ističe Jovović.

Otvaranjem auto-puta i Podgorica postala ski destinacija

Jovović naglašava da je otvaranjem auto-puta praktično i Podgorica postala ski destinacija jer se za vrlo kratko vrijeme stiže od Podgorice do sjevera, tačnije Kolašina.

“U skladu sa tim turisti mogu boraviti i u nekim od hotela u Podgorici i svakodnveno za kratko vrijeme stići u ski centre u Kolašinu”, poručuje on.

Izvorpobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve