Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

​Još 100.000 eura iz Budžeta Opštine Bar za podršku razvoju poljoprivrednih djelatnosti

Rok za dostavljanje zahtjeva za sve navedene linije podrške je 15. septembar 2023. godine, odnosno do utroška sredstava opredijeljenih za realizaciju pojedinačnih programa

U namjeri da sačuva poljoprivredne potencijale kao jedne od najozbiljnijih na teritoriji opštine i da stvori pretpostavke za njihovu snažniju valorizaciju, Opština Bar i ove godine je raspisala Javne pozive za dodjelu podrške aktivnostima za proizvodnju i razvoj maslinarstva, razvoj vinogradarstva i podrumarstva, unaprijeđenje ratarske i povrtarske proizvodnje, unaprijeđenje pčelarstva, podizanje i opremanje voćnih zasada kao i podrške u stočarskoj proizvodnji.

“U okviru podrške, a zavisno od konkretne poljoprivredne djelatnosti, korisnici ostvaruju pravo na dodjelu sredstava za investicije koje se odnose na podizanje novih zasada, revitalizaciju i modernizaciju postojećih, nabavku opreme i mehanizacije za održavanje i čuvanje maslinjaka i vinograda, unaprijeđenje ratarske i povrtarske proizvodnje, formiranje i proširenje pčelinjaka, nabavku sistema za navodnjavanje, te pravo na premije za uzgoj stoke po grlu”, saopšteno je iz Opštuie Bar.

Za navedene podsticaje, Budžetom Opštine Bar za 2023. godinu opredijeljeno je: 6.000 eura za podršku aktivnostima za proizvodnju i razvoj maslinarstva; 10.000 eura za podršku razvoju vinogradarstva i podrumarstva; 15.000 eura za podršku stočarskoj proizvodnji; 10.000 eura za podršku aktivnostima za unapređenje pčelarstva; 20.000 eura za podršku aktivnostima za podizanje i opremanje voćnih zasada i 20.000 eura za podršku aktivnostima za unapređenje ratarske i povrtarske proizvodnje.

Visina podrške za ove podsticaje je 50 % od prihvatljivih troškova po pojedinačnoj investiciji.

“Pored nabrojanih Javnih poziva, Opština je Planom korišćenja sredstava za razvoj poljoprivrede za 2023. godinu opredjelila i sredstva za: vodosnadbijevanje na bezvodnom području – 1.000 eura; upravjanje rizicima u poljoprivredi 2.000 eura i promociju poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrede 6.000 eura”, navodi se u saopštenju.

Detaljnije informacije o sadržaju Javnih poziva, maksimalnim iznosima podrške, opštim i specifičnim kriterijumima prihvatljivosti, potrebnoj dokumentaciji, načinu podnošenja zahtjeva i proceduri realizacije dostupne su na sajtu bar.me

Rok za dostavljanje zahtjeva za sve navedene linije podrške je 15. septembar 2023. godine, odnosno do utroška sredstava opredijeljenih za realizaciju pojedinačnih programa.

Informacije u vezi sa Javnim pozivima mogu se dobiti putem telefona 030/301-450 ili slanjem upita na mail adrese: [email protected] i [email protected] .

“Lokalna uprava se sistemski, u kontinuitetu, bavi razvojem poljoprivredne djelatnosti na teritoriji opštine Bar i kroz ove podsticajne mjere teži da dodatno motiviše i podstakne ljude da rade na pokretanju i unaprijeđenju svoje proizvodnje. Tako je, u prethodnom četvorogodišnjem periodu, za direktne subvencije poljoprivredi i podršku mladim poljoprivrednicima Opština izdvojila više od 600 hiljada eura” zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve