Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Joković u Berlinu: Zajedničkim radom i saradnjom do unapređenja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje

Naglasivši da globalne krize zahtijevaju globalni odgovor i akciju, ministar Joković je istakao spremnost i opredeljenje Vlade Crne Gore, da zajednički ublažimo posljedice klimatskih promjena i iscrpljivanja prirodnih resursa

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u tehničkom mandatu, Vladimir Joković, na poziv federalnog njemačkog ministra za poljoprivredu i hranu, Džema Ozdemira, učestvovao je na Konferenciji ministara poljoprivrede u Berlinu, u okviru 15. Globalnog foruma o hrani i poljoprivredi 2023.

“Na ovogodišnjoj Konferenciji, preko 70 ministara i ministarki poljoprivrede iz cijelog svijeta razgovaralo je o tome kako poboljšati saradnju i zajednički stvoriti održive globalne sisteme za snabdijevanje hranom. Ministri su usvojili zvanični izvještaj za zajednički odgovor na globalne krize, naglašavajući važnost preduzimanja odgovarajućih i brzih aktivnosti za suočavanje sa aktuelnom krizom hrane, sa ciljem postizanja održivih sistema sanbdijevanja hranom”, saopšteno je iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Naglasivši da globalne krize zahtijevaju globalni odgovor i akciju, ministar Joković je istakao spremnost i opredeljenje Vlade Crne Gore, da zajednički ublažimo posljedice klimatskih promjena i iscrpljivanja prirodnih resursa, kao i da paralelno radimo na kreiranju održivih sistema koji će osigurati bezbjednu i zdravu hranu za sve.

„Danas smo svi svjedoci činjenice da klimatske promjene i prirodni resursi ne poznaju granice, pogotovo nakon perioda pandemije gdje je potreban „zeleni“ oporavak cjelokupnog regiona. Zelena agenda je primjer najboljeg alata koji predviđa zajedničko djelovanje u cilju da se ekološki i klimatski izazovi pretvore u šanse i mogućnosti. Preuzeli smo niz aktivnosti koje se odnose na očuvanje zemljišta, uvećanje proizvodnje organske hrane, ispunjavanje strategije „od njive do trpeze“, što će biti fokus našeg rada i u narednom periodu. Crna Gora je u potpunosti opredijeljena evropskom putu i pridruživanju Evropskoj uniji i u tom pravcu ćemo nastaviti da razvijamo i sektor poljoprivrede“, rekao je Joković.

U okviru Globalnog foruma ministar Joković je održao niz bilateralnih sastanaka i paralelnih sesija sa fokusom na unapređenje saradnje Crne Gore u poljoprivrednom sektoru. Obavljeni su razgovori sa partnerima iz različitih zemalja gdje su razmijenjena iskustva u cilju poboljšanja proizvodnje i trgovine poljoprivrednih proizvoda.

“Tokom sastanka Stalne radne grupe za regionalni i ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG), ministar Joković je istakao značaj potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje partnerstva Zapadnog Balkana u oblasti očuvanja zemljišta, koji je potpisan u Budvi u novembru 2022. godine u cilju zajedničkog unapređenja agende integracija u EU u oblasti poljoprivrede”, navodi se u saopštenju.

Tokom radne posjete, delegacija Crne Gore je posjetila i međunarodni sajam “Zelena nedelja” koji se održava 87. put, a na kome je učestvovalo više od 1000 izlagača iz preko 60 zemalja svijeta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve