Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

JELOVICA PLATILA POLITIČKU CIJENU: Damjanović se sveti zbog gubitka vlasti u Beranama

Da su Berane i Andrijevica taoci političkih odluka, pokazuje i budžet za tekuću godinu. Znajući da se pripremaju izbori u Beranama, Vlada Zdravka Krivokapića je za izgradnju gondole na Jelovici opredijelila 189.000 eura. Izbori su prošli, Socijalistička narodna partija (SNP) koja je vršila vlast u gradu, izgubila je, pa od gondole nije bilo ništa

Jedina dva grada od opština koje okružuju Bjelasicu u koje država, na osnovu Prostornog plana posebne namjene Bjelasice i Komova, do sada nije uložila ništa u cilju razvoja skijaške infrastrukture, su Berane i Andrijevica. Postavljanjem žičare prema Jelovici u Beranama sa kolašinske strane, i izgradnjom gondole, ovaj kraj bi dobio novu perspektivu razvoja. Međutim, sudeći po odlukama Skijališta Crne Gore, ali i Prijedlogu Zakona o  budžetu za 2023. godinu, od toga neće biti ništa.

Da su Berane i Andrijevica taoci političkih odluka, pokazuje i budžet za tekuću godinu. Znajući da se pripremaju izbori u Beranama, Vlada Zdravka Krivokapića je za izgradnju gondole na Jelovici opredijelila 189.000 eura. Izbori su prošli, Socijalistička narodna partija (SNP) koja je vršila vlast u gradu, izgubila je, pa od gondole nije bilo ništa.

Kako SNP više nije vlast u Beranama, a novi izbori će tek za četiri godine, tako je i aktuelni ministar finansija Aleksandar Damjanović  odlučio da ukloni Jelovicu iz budžeta. Za ski centre u Beranama predviđeno je samo 10.000 eura, a da URA ”gura” Mojkovac kako bi pokupila političke poene, pokazuje i cifra od 2.900.000 eura koliko je predviđeno za Žarski u Mojkovcu. I dok se Damjanović sveti Berancima za poraz na lokalnim izborima, URA na sve načine pokušava da pokaže Mojkovčanima kako vodi računa o razvoju ovoga grada. Političkom odlukom  Odbora direktora Skijališta Crne Gore Đura Miloševića, uzima se šestosjed iz Ski Risorta Kolašin – 1450, kako bi bio preseljen u dva magacina – jedan u Mojkovcu, a drugi u Bijelom Polju, a sve ne bi li Ivan Ašanin, nekadašnji predsjednik OO DPS Mojkovac, koji je nakon što je izvisio za mjesto predsjednika Opštine, prešao u GP URA, predstavio lokalnim glasačima u Mojkovcu kako je on obezbijedio još jedan šestosjed za skijalište Žarski.

Ništa od povezivanja Berana i Andrijevice u ski infrastrukturu

Priča o Jelovici vrlo je jednostavna. Planirana gondola trebalo je da spoji planinu Jelovicu sa vrhovima uspinjača 1450 i 1600. Sa kolašinske strane ima 45 kilometara staza, a ski liftom prema Jelovici ukupna ponuda skijališta bi bila podignuta za dodatnih 20 kilometara staza, za koje su već pripremljene trase i izrezane šume, što bi ukupno činilo 65 kilometara. To bi, uz 20 kilometara gondole prema Jelovici, bilo ukupno 85 kilometara staza. Da je ovaj ski lift postavljen u pravcu Jelovice, kako je bilo i planirano, bio bi u funkciji već predstojeće zimske sezone, a kada bi se zatim Jelovica povezala sa kolašinskim skijalištem izgradnjom gondole, prihodi Skijališta Crne Gore bi bili dovoljni da se svake godine obezbijede sredstava za kupovinu još po jednog lifta.

Uopšteno govoreći, nije jasno zbog čega se ništa ne ulaže u razvoj skijališta prema Beranama i Andrijevici. To su jedina dva grada od opština koje okružuju Bjelasicu u koje država do sada ništa nije uložila u cilju razvoja skijaške infrastrukture, a na osnovu istog Prostornog plana posebne namjene Bjelasice i Komova.

Umjesto toga, „profesionalci“ iz Skijališta Crne Gore, pogurani političkim aspiracijama mojkovačke URA-e, pretočene u lik i (ne)djelo preletača Ašanina, odlučuju da žičara koja godinama čami u skladištima, umjesto prema Jelovici, bude iskorištena kao dio skijaške strukture mojkovačkog ski centra “u pokušaju” jer od tog projekta, očigeledno, neće biti ništa.  Jer, u mojkovačko-bjelopoljskom dijelu nema infrastrukture – struje, vode, puta, a mjesto gdje je predviđeno montiranje ski- lifta je na privatnoj zemlji za koju tek treba sprovesti eksproprijaciju,  pa oprema neće moći da se optimalno koristi još najmanje dvije godine, a za to vrijeme će žičari isteći garancija, prije nego što uopšte počne da se koristi. Osim toga, na mojkovačkoj i bjelopoljskoj strani već postoje dva ski lifta, koji propadaju i nijesu u funkciji jer do njih nema puta, a nema ni struje ni vode. Nema ni smještajnih kapaciteta, niti ih ima u planu.

I dok aktuelni menadžment preduzeća Skijališta Crne Gore pokušava da izostavi Berane iz planova razvoja, dvije žičare kupe prašinu u magacinima, umjesto da se postave sa zapadne strane i vrha Bjelasice, do istočne strane Bjelasice i padina, odnosno velikog prostranstva  Jelovice, i tako napravi zaokružen turistički kompleks.

Sličan je odnos i Vlade Crne Gore pa Berana i Andrijevice nema u kapitalnom budžetu. Kasni se i sa završetkom puta koji vodi preko Jelovice i tunela Vranjak. Da ima pameti na državnom nivou, uporedo sa ovim radovima završila bi se i gondola i žičara, što bi za ovaj dio Crne Gore bio novi početak razvoja od kojeg bi koristi imali i Berane i Andrijevica ali čitava država. I dok svi “čerupaju” na svoju stranu vođeni dnevnim politikantstvom,  uz štetu koja se mjeri milionima, Berane i Andijevica ostaju na čekanju…

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
24.11.2022-10:59 10:59

Damjanovic..je jedan mizerni nacisticki cetnik..Budzet CG se zloupotrebljava..njima treba skrenuti paznju…i podici krivicni postupak..Ovo sto rade cetnici..u CG su za svaku osudu!

Zato narode..ne birajte cetnike..no birajte svoj crnogorski dom..dje ce biti svi jednaki pred zakonom..Proce i ova tragedija..njima treba zabraniti djelovanje..jer CG..ne treba srbijanske fasiste..koja stvara podjele..mrznju..i utiranje CG..

Tara
24.11.2022-21:21 21:21

1:0 za Brazil–

cetinje
25.11.2022-05:53 05:53
Reply to  Tara

Promasaj, Brasil-Serbia: 2:0 + cetiri,pet dobrih sansi za Brasil.

cetinje
25.11.2022-05:51 05:51

Za ovakve likove kao ovaj svetosavski podrepnik Damjanovic na Cetinje vele POMETINA NEVALJALA,sto i jest.