Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Jednoglasno podržan Prijedlog Zakona o ograničavanju cijena

Članovi skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet podržali su jednoglasno Prijedlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi

Članovi skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet podržali su jednoglasno Prijedlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Tokom rasprave ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da se predlaganjem Zakona stvara zakonski osnov za smanjenje cijena, a on će nadalje otvoriti put izradi podzakonskih akata koji će voditi ka tom cilju.

“Kada su u pitanju vrste mjera, to mogu biti određivanje maksimalne maloprodajne cijene proizvoda, maksimalne cijene i određivanje marže”, istakao je on, poručivši kako takva zakonska rješenja postoje u svim zemljama regije.

Da li je kasno?

Član Odbora iz Demokratskog fronta Dejan Đurović smatra kako je zakonsko rješenje predloženo kasno, jer su u protekla tri mjeseca cijene podivljale. Istakao je kako će Demokratski front svakako podržati Zakon, zbog svih ljudi koji žive na granici preživljavanja.

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović je naglasio da je SD godinama predlagao zakonsko rješenje o ograničavanju cijena osnovnih životnih namirnica, podsjećajući da su u proteklom periodu neke od njih porasle i za 75 odsto.

“Ovaj akt bi trebalo posebno da se odnosi na robu široke potrošnje i da spriječi monopolističko određivanje cijena i smanji zloupotrebe u tom pogledu. Crna Gora je trenutno jedina u regionu koja nema ovakav propis, koji daje zeleno svjetlo Vladi da reaguje na deformitete sa cijenama. Zato adresiram odgovornost na one koji su morali u protekle dvije godine da iniciraju ovakvo rješenje”, poručio je on.

Zašto branite ovaj zakon?

Eksperti iz prošle Vlade, kako je rekao, nijesu našli za shodno da antikrizne mjere predlože Skupštini.

“Odgovornost je i na parlamentarnoj većini koja je davala podršku takvoj Vladi. A ta Vlada se tek u tehničkom mandatu sjetila da predloži ovakav akt. Naši građani su dvije godine suočeni sa poremećajima na tržištu”, zaključio je.

Šehović je podsjetio ministra Đurovića kako je za ovaj Prijedlog zakona ranije govorio da nije primjenjiv, niti funkcionalan.

“Kako mislite da sprovodite Zakon u čiju funkcionalnost ne vjerujete. Ako mislite da mjere nijesu dobre, zašto kao resorni ministar branite ovakav propis, a ako nijeste zadovoljni zakonskim tekstom – zašto ga nijeste modifikovali”, upitao je on Đurovića.

Bojazan povodom primjene

Poslanica Demokratske partije socijalista Dragica Sekulić naglasila je da, ako se ovaj akt ne primijeni na specifičan način i ako podzakonski akti ne budu pratili okolnosti na tržištu, može doći do nestašice i povlačenja pojedinih proizvoda.

“Ako podzakonskim aktima sve ne bude dobro regulisano, teško je da mi možemo natjerati nekoga da prodaje proizvod po nižoj cijeni od one po kojoj ga je nabavio”, konstatovala je ona.

Zaključila je da podržava usvajanje akta, ali je iskazala bojazan povodom njegove primjene.

Prethodne Vlade nijesu baš imale sluha

Ne bi bilo dobro da bude usvojen Zakon koji nešto kaže, a mnogo toga ne, rekao je član Odbora iz SD-a Boris Mugoša.

“Mi u sistemu, recimo, već sedam godina imamo zakonske odredbe o rokovima plaćanja, a koji se gotovo ni ne primjenjuje. Tako smo došli do situacije da poljoprivrednici i mali privrednici kreditiraju velike”, poručio je.

Podsjetio je da je sugerisao predstavnicima prethodne dvije Vlade da preduzmu nešto u cilju ograničavanja cijena, ali da nije bilo sluha.

“Ovaj Zakon je vrlo neodređen, niti se zna koji su to proizvodi od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi. Trebalo je već pripremiti i podzakonske akte, jer će njihova izrada sad zahtijevati i dodatno vrijeme za primjenu”, naglasio je Mugoša, dodajući da nigdje u dokumentu ne piše da je riječ o osnovnim životnim namirnicama.

Na koje se proizvode odnosi?

Predsjedavajući Odborom i poslanik DPS-a Petar Ivanović takođe je rekao da smatra kako treba razmotriti primjenu Zakona.

“Nije poznato na koje se proizvode odnosi, na koje će se načine mijenjati mjere, ali i da li su to proizvodi na koje je PDV nula, sedam ili 21 odsto”, ocijenio je on, te da nije siguran da će predloženo rješenje doprinijeti cilju koji se želi postići.

Ekonomija, dodao je, ne trpi ad-hoc rješenja, te da igre sa tržištem mogu imati visoku cijenu.

Nećemo dovesti privrednike do gubitaka

Vraćanje cijena na staro nemoguća je misija, poručio je ministar Goran Đurović, jer bi to dovelo privrednike do gubitaka.

“To bi bio kontraefekat i rezultirao bi praznim rafovima i velikim brojem nezaposlenih. Zato država mora biti obazriva kada donosi ovakve mjere”, naglasio je.

Bio sam protiv, ali tada nijesam znao detalje o Zakonu

Povodom opaske Šehovića, istakao je da je tačno kako ranije nije bio saglasan sa predloženim mjerama.

“Moja uloga je drugačija nego kada sam bio potpredsjednik stranke, a tada nijesam znao detalje ovog Zakona, sa kojima sam se upoznao”, rekao je.

Saglasio se sa stavovima da je ograničavanje cijena nepopularan potez, te da treba razmisliti o mehanizmu ograničenja marže.

Ne spašavamo trgovačke lance nego građane

Damir Šehović na to je poručio kako ovo nije Zakon o spašavanju trgovačkih lanaca, već građana.

“Pojedini gomilaju profite, neki su imali enormno povećanje prometa, zaradili su ogroman novac. Mi ovim Zakonom ne treba da štitimo njih, nego građane koji su suočeni sa divljanjem cijena”, naglasio je.

Kazao je da ga obeshrabruje to što je Đurović ranije kazao da je Zakon neprimjenjiv i kontraproduktivan, a da tada, prema sopstvenom priznanju, nije znao detalje o tom aktu.

Ministar Đurović pozvao je sve poslanike da daju amandmane, ističući da će podržati svaki koji će uticati pozitivno na Zakon.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve