Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Izvještaj Svjetske banke: Crna Gora napredovala u sistemu izdavanja građevinskih dozvola

U poređenju sa prošlogodišnjim Izvještajem, Crna Gora je povećala ocjenu za 1,07 (sa 72,73 na 73,8) i zadržala isti rang

Crna Gora je, u novom Izvještaju o lakoći poslovanja Svjetske banke, zauzela 50. mjesto na listi od 190 ranigiranih zemalja, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ilustracija

U poređenju sa prošlogodišnjim Izvještajem, Crna Gora je povećala ocjenu za 1,07 (sa 72,73 na 73,8) i zadržala isti rang.

Najznačajniji napredak je ostvaren kod indikatora dobijanje građevinskih dozvola, gdje se Crna Gora našla na 40. mjestu i time poboljšala rang u ovoj oblasti za 35 mjesta. U odnosu na prošlu godinu, shodno metodologiji Svjetske banke, Crna Gora je smanjila troškove i vrijeme potrebno za dobijanje građevinske dozvole.

“Ovakav napredak potvrda je da Svjetska banka u kontinuitetu prepoznaje reformske napore koje Crna Gora sprovodi u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, a prije svega uspostavljene novim zakonskim okvirom iz 2017. godine”, kažu iz resora.

Napredak je, kako navode, postignut i kod indikatora prekogranična trgovina. Ovaj indikator tretira procedure za uvoz i izvoz. Crna Gora je poboljšala poziciju za šest mjesta tako što je smanjila vrijeme i troškove potrebne za uvoz, kao i troškove izvoza.

“U oblasti dobijanja priključka za električnu energiju došlo je do smanjenja vremena, odnosno broja dana i troškova, uz nepromjenjeni rang. Kod ostalih indikatora nije bilo promjena u ocjenama u odnosu na prošlogodišnje, a korekcije u rangu su posljedica intenzivnijih reformskih procesa koje su sprovodile druge zemlje”, piše u saopštenju ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve