Dok se ograničenja međunarodnih putovanja postepeno ukidaju uslijed pada broja zaraženih novim koronavirusom, Izrael razmatra da ukine mjeru samoizolacije za putnike iz pet zemalja, među kojima je i Crna Gora.

Ilustracija

O inicijativi su razgovarali zvaničnici tamošnjih ministarstava zdravlja i turizma i Aerodromske uprave, prenio je javni servis Kan. U skladu sa njom, osim putnika iz Crne Gore, u samoizolaciju ne bi morali da idu ni ljudi koji stignu iz Grčke, Gruzije, sa Kipra i Sejšela.

Plan, koji još nije zvanično odobren, tokom ljeta bi imao pilot fazu u okviru koje bi zvaničnici pažljivo pratili efekte politike otvorenih granica sa pet zemalja u kojima je stepen oboljelih od virusa COVID-19 veoma nizak.

Kako prenosi Times of Israel, u toku su i razgovori sa Austrijom o dodavanju te zemlje na listu.

Podsjetimo, u Izraelu je na snazi zabrana ulaska za strance i zahtijeva se 14-dnevna samoizolacija za Izraelce koji stižu iz inostranstva.

Ranije ove sedmice, Izrael je učestvovao na sastanku osam zemalja sa niskom stopom oboljelih (Austrija, Australija, Češka, Danska, Grčka, Novi Zeland i Singapur), na kom je razgovarano o ponovnom otvaranju granica i ubrzavanju turizma.

Zvaničnici su ocijenili da je opasnost od ponovne infekcije među zemljama koje su učestvovale na sastanku veoma mala, a da bi ukidanje barijera za putovanja pomoglo oporavku trgovine i turizma.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve