Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Izmjene zakona o penzijama: DPS ne vjeruje u raspisavanje referenduma

U DPS-u ne vjeruju da će doći do raspisivanja referenduma, koji su najavili Unija i Savez slobodnih sindikata ukoliko Ministarstvo rada ne uvrsti njihove zahtjeve u izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Što se tiče samog raspisivanja referenduma ne vjerujem da će do toga doći, ali vjerujem da će doći do kompromisa između Unije i Saveza slobodnih sindikata i Ministarstva rada i socijalnog staranja”, kazao je Miloš Nikolić iz DPS-a.

U najavi o mogućem raspisivanju referendum Saveza i Unije Slobodnih sindikata nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović vidi, kako kaže dvije dobre stvari:

“Prva je što su dva često suprostavljena sindikata konačno se saglasila oko tog pitanja i zauzela zajednički stav oko mogućeg iniciranja referendum o tom pitanju, koji bi nakon dovoljno prikupljenih potpisa došao u Parlament. Druga stvar koja raduje jeste da se prvi put referendum koristi za socijalne teme”, kazao je Damjanović.

Predstavnici obje sindikalne centrale upoznali su sinoć članstvo na prvoj javnoj tribini na Žabljaku sa novinama prijedloga Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Predstavili su im i najvažnije zahtjeve.

“Među osnovnim zahtjevima je da ne bude 40 godina radnog staža i 65 godina kumulativno za starosnu penziju, zatim da 20 najboljih godina bude za obračun penzije”, saopštio je Duško Zarubica iz Saveza sindikata.

Sindikalci su članstvu predočili i koje će aktivnosti preduzeti u slučaju da Ministarstvo rada ne prihvati njihove zahtjeve.

“Dvije centrale će pokrenuti potpisivanje za pokretanje predloga za održavanje referenduma po ovom pitanju. Ukoliko sve te potpise obezbijedimo, a Skupština ne bude raspisala referendum onda smo spremni da pokrenemo drugi mehanizam sindikalne borbe, protest ili generalni štrajk”, kazao je Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

Svi ti prijedlozi koji dolaze iz sindikata ozbiljni su, smatra Aleksandar Damjanović stoga i očekuje “da vrlo brzo bude poznato da li će Skupština poštovati volju preko 50 000 neophodnih potpisa sa biračkim pravom i eventualni prijedlog koji dođe do Parlamenta da se o njemu raspravlja”.

Damjanović smatra i da se problem nedovoljnih sredstava u Fondu PIO ne može riješiti isključivo pooštravanjem uslova za penzionisanje.

“Postoji mnogo drugih poteza za vođenje ispravne budžetske politike”, kazao nam je Damjanović.

Kako je najavljeno iz sindikata plan je da do sredine septembra organizuju tribine u svim crnogorskim opštinama kako bi predočili izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

izvor antenam.net

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve