Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Italijanski mediji o podmorskom kablu: Pružamo ruku Crnoj Gori

Iz kompanije Terna je saopšteno da će na događaju govoriti italijanski predsjednik Serđo Matarela u Italiji i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u Crnoj Gori

Jedna od glavnih vijesti u svim italijanskim medijima danas je podmorski kabl između Crne Gore i Italije koji će biti svečano pušten u rad u petak 15. novembra.

Ilustracija

Iz kompanije Terna je saopšteno da će na događaju govoriti italijanski predsjednik Serđo Matarela u Italiji i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u Crnoj Gori.

Italijanski  “il Centro”, u svom tekstu o podmorskom kablu, navodi da se Italija ovim projektom pruža ruku Crnoj Gori. Materela će biti u mjestu gdje se nalazi trafostanica Terna, u Čepagatiju, a Đukanović u Lastvi Grbaljskoj u Kotoru, navode oni.

Italijanski mediji navode značaj ovog projekta, posebno ističući kako će predsjednici dvije zemlje “pritisnuti dugme” čime če aktivirati podmorskg enertetskog kabla.

Pripreme za ova veliki događaj su u toku, a posebno se itiče važnost činjenice da će Čepagati koji se nalazi u okrugu Peskara, regija Abruco, toga dana biti centar Italije, te da će svećanosti, osim italijanskog predsjednika prisustvovati brojni zvaničnici.

Italijanski mediji pišu i o vrijednosti ovog projekta.

Navode kako je njegova dužina 445 kilometara i ukupne vrednosti 1,2 milijarde eura.

Projekat je strateški važan za ovaj region iz razloga što je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom.

“Infrastruktura predstavlja prvi “energetski most” između Evropske Unije i Balkana i promoviše integraciju energetskih tržišta, garantujući visoke standarde sigurnosti, ekasnosti i održivosti crnogorskog, italijanskog i evropskog elektroenergetskog sistema”, ističu u italijanskoj kompaniji Terna.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve