Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Italijanski investitori zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru

Milatović je naglasio da Crna Gora teži da postane cjelogodišnja turistička destinacija i da se temelji takve destinacije izgrađuju putem diverzifikacije turističke ponude, izmjena zakonodavnih okvira i ulaganjem u infrastrukturu posebno na sjeveru Crne Gore, na čemu MER intenzivno radi

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović primio je u posjetu ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori Luku Zeliolija sa kojim se usgalsio da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje između dvije zemlje. Na početku sastanka ministar je ambasadora upoznao sa rezultatima koje je ova Vlada ostvarila u prvoj godini svoga rada.

“Ove godine bilježimo ekonomske rezultate koji su jako dobri i to je važan temelj da danas imamo priliku da pričamo o stabilnoj ekonomiji i javnim finansijama i o načinima na koji možemo jednu zemlju, koja je teško pogođena krizom, da izgradimo na bolje uprkos teškom zatečenom stanju i najvećim padom ekonomije koji je zabilježen u Evropi. Ministarstvo ekonomskog razvoja je preduzelo niz aktivnosti, donijelo ispravne i pravovremene odluke koje su uspjele da povrate turističku aktivnost i da za prvih devet mjeseci, po podacima Centralne banke prihodujemo 700 miliona eura od ove važne privredene grane“, kazao je Milatović i dodao da je „upravo očuvanje turističke supstance u najvećoj mjeridoprinijelo do snažnog ekonomskog oporavka u zemlji.“

Milatović je naglasio da Crna Gora teži da postane cjelogodišnja turistička destinacija i da se temelji takve destinacije izgrađuju putem diverzifikacije turističke ponude, izmjena zakonodavnih okvira i ulaganjem u infrastrukturu posebno na sjeveru Crne Gore, na čemu MER intenzivno radi.

Takođe, potrebno je u narednom periodu staviti akcenat prije svega na koordinaciju različitih politika koje se tiču regionalnog razvoja.

„Kapitalni budžet za 2022. godinu usmjeren je na regionalnu jednakost u Crnoj Gori i izdvajanja po stanovniku, te su najveća izdavanja usmjerena ka našoj sjevernoj regiji, a dodatno će se unaprijediti životni standard cijelog društva kroz projekat Evropa sad! koji je prepoznat u Budžetu“, pojasnio je Milatović.

Milatović je naglasio da ova Vlada ima nultu toleranciju na korupciju, volju da iskorijeni sivu ekonomiju iz društva i da stvori ambijent koji je siguran i privlačan za ulaganja stranih investitora.

„Crna Gora je na svom evropskom putu sve bliža krajnjem cilju a to je članstvo u EU. Naša vjerovanja i težnje su da taj cilj postignemo 2025. godine. To je svakako jasan signal svim budućim investitorima koliko je Crna Gora ozbiljna da izgradi svoj imidž na pravim vrijednostima i sigurnim prilikama.”, kazao je on.

Sagovorni su se saglasili da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje između Crne Gore i Italije.

Ambasador Zelioli zahvalio se na prijemu i prilici da se detaljnije upozna sa važnim projektima na kojima Ministarstvo radi. On je ministru predočio da postoji zainteresovanost italijanskih kompanija za ulaganja u Crnu Goru, ali i potreba za boljom direktnom povezanosti dvije države koje baštine prijateljske odnose. Ambasador je naglasio da Italija pruža punu podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve