Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

ISTORIJSKI PORAST VRIJEDNOSTI AKCIJA Ilon Mask je zaradio 36 milijardi dolara u jednom danu

Postao vjerovatno najbogatija osoba koja je ikad hodala planetom. Jednodnevni porast bogatstva šefa Tesle nadmašuje BDP nekoliko zemalja i mnogih kompanija

Akcije kompanije Tesla porasle su u ponedjeljak nakon što je Hertz najavio planove za kupovinu 100.000 električnih vozila (uglavnom limuzina Model 3) za svoju flotu automobila za iznajmljivanje, povećavši bogatstvo investitora i izvršnog direktora Ilona Maska za 36.2 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaire Indexu.

Njegova neto vrijednost, kako prenosi Biznis info, popela se na nevjerovatnih 289 milijarde dolara, što ga čini bogatijim nego ikada, a vjerovatno i najbogatijom osobom koja je ikada hodala planetom.

On je bogatiji od bilo kojeg milijardera koji se ikada nalazio na Forbesovoj listi: Mask vrijedi više od suosnivača Googlea Lerija Pejdža (6. na listi najbogatijih) i izvršnog direktora Facebooka Marka Zakerberga (7. na listi najbogatijih) zajedno.

Mask je pretekao Džefa Bezosa i postao najbogatija osoba na svijetu u septembru ove godine. Sa bogatstvom od nevjerovatnih 289 milijardi dolara Mask se nalazi ispred drugorangiranog Bezosa, generalnog direktora Amazona, čije bogatstvo iznosi 193 milijarde dolara, koje je u ponedjeljak palo za 751 milion dolara jer su akcije giganta e-trgovine pale za 0,5%.

Čak i kombinacija bogatstva Bila Gejtsa i Marka Zakeberga ne dotiče Maskovu gomilu novca, jer njihovo zajedničko bogatstvo iznosi “svega” 257 milijardi dolara, prenosi MarketWatch.

Jednodnevni rast bogatstva Maska premašuje čak bruto domaći proizvod za čitave zemlje, uključujući Estoniju, Letoniju i Boliviju. Naravno, takođe dominira i konkurentskim proizvođačima automobila.

Za veći dio svog bogatstva, Mask može zahvaliti svom udjelu od 21% u Tesli, koju je pomogao pokrenuti, prvo kao investitor, prije skoro dvije decenije.

Mask takođe ima udio u privatnoj raketnoj kompaniji SpaceX, za koju kaže da bi mogla pokušati svoje prvo lansiranje u orbitu sljedećeg mjeseca. Investitori su vrijednost kompanije nedavno procijenili na 74 milijarde dolara, nakon februarske runde finansiranja.

Hertzov ugovor predstavlja najveću narudžbu električnih vozila ikada, a Tesli će donijeti oko 4,2 milijarde dolara prihoda, navodi Bloomberg.

Hertz-ovi klijenti koji će uzimati u najam Teslin model 3 imaće pristup 3.000 Teslinih stanica za punjenje širom Sjedinjenih Država i Evrope.

Početna cijena najjeftinije Tesline limuzine model 3 iznosi oko 44.000 dolara, što znači da je ovo najveća narudžbina Tesli, s obzirom da joj vrijednost dostiže oko 4,4 milijarde dolara.

“Električna vozila sada su mainstream i tek smo počeli da bilježimo rastuću globalnu potražnju i interes”, izjavio je privremeni izvršni direktor Hertz-a Mark Filds.

Najpoznatija svjetska rent-a-car kompanija objavila je ovu informaciju svega nekoliko mjeseci nakon izlaska iz stečaja, podsjeća Reuters.

Hertz je prošle godine podnio zahtjev sudu za zaštitu od stečaja jer je potražnja za putovanjima doživjela kolaps u jeku pandemije, a pregovori s povjerenicima nijesu donijeli olakšanje. Spasila ga je grupa investitora, uključujući Knighthead Capital Management, Certares Opportunities i Apollo Capital Management.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve