Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Iscrpljene mogućnosti subvencioniranja mljekara

Ističe da je kriza i da svi moraju biti odgovorni da pokušaju pronaći način da održe domaću proizvodnju i, što je najvažnije, da građani imaju dovoljno mlijeka u trgovinama

Crna Gora je uvozno zavisna kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima. Pokrivenost uvoza izvozom je svega 10 odsto. Zbog situacije na međunarodnom tržištu stalno se govori o poskupljenjima namirnica. Kako sada stvari stoje na redu je i mlijeko. Domaći farmeri traže povećanje otkupne cijene mlijeka na 70 centi.

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iscrpilo je gotovo sve mogućnosti da dodatno subvencionira otkupnu cijenu mlijeka i zato treba tržiti kompromis između proizvođača, prerađivača i trgovaca”, kaže resorni ministar Aleksandar Stijović u emisiji Radija Crne Gore “Nedjeljom o selu i pojoprivredi”, odgovarajući na zahtjev farmera da im se otkupna cijena mlijeka poveća na sedamdeset centi ili će u protvnom organizovati proteste i zatvarati farme zbog neisplativosti.

“U vanrednim okolnostima kada rastu cijene repromaterijala u poljoprivredi, vještačkog đubriva, stočne hrane i energenata trudimo se da održimo njihov dohodak kako ne bi ugasile farme”, kaže Stijović i najavljuje za danas novi sastanak sa farmerima kome će prisustvovati i predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja i finansija, kao i mljekara.

Ističe da je kriza i da svi moraju biti odgovorni da pokušaju pronaći način da održe domaću proizvodnju i, što je najvažnije, da građani imaju dovoljno mlijeka u trgovinama.

U Evropskoj uniji zahtijevaju da subvencije budu do 20 odsto otkupne cijene, a kod nas je blizu 40%.

“Otkupna cijena je u prosjeku trideset sedam do četrdeset centi, a subvencija ministarstva je do četrnaest centi i to je trideset pet odsto i to je daleko iznad evropskih standarda”, pojašnjava Stijović.

Komentarišući aktuelnu situaciju vezanu za snabdijevanje tržišta Crne Gore, Stijović je saopštio da se namirnice kontinuirano nabavljaju i da nema mjesta panici.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BZekovic
21.03.2022-16:35 16:35

Izvrsio si zadatak koji ti je postavljen kad si ubacenda unistavas Crnu Goru i ustolicen u vladu Zdravka Krivokapica kao ministar poloprivrede. Neobrazovan, nestrucan, prepotentan, vrlo drzak, ali vrlo priljezan u izvrsenjju i smisljanju destrukcija. Po svim kriterijumima morao bi ovaj cova da odgovara za kriminalne i neprijateljske radnje prema gradjanima Crne ?Gore.