Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Investicioni samit EBRD u Londonu: Zemlje Balkana zaslužuju evropsku budućnost

Regionalni investicioni samit započeće sa plenarnom sesijom na kojoj će se učesnicima obratiti predsjednik EBRD Suma Čakrabarti i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u svojstvu predsjednika Vlade države predsjedavajuće Savjetom Evropske unije

Predsjednik Vlade Duško Marković je u Londonu gdje danas počinje IV Investicioni samit za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Marković u Londonu

Regionalni investicioni samit započeće sa plenarnom sesijom na kojoj će se učesnicima obratiti predsjednik EBRD Suma Čakrabarti i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u svojstvu predsjednika Vlade države predsjedavajuće Savjetom Evropske unije.

“Zemlje Zapadnog Balkana su izgradile sposobnost da same valorizuju izdašne resurse. Najvažnije je ulaganje u infrastrukturu. Crna Gora gradi autoput Bar Boljare. Važni su i Jadransko-jonski pravac i pruga ka Srbiji”, poručeno je sa Samita.

Premijer Duško Marković poručio je da je najvažnije što se u regionu Zapadnog Balkana dogodilo za evropske integracije je berlinski proces, koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Pozivam kolege da prije novih inicijativa ispune obaveze agende koje smo već preuzeli”, kazao je Marković.

Pozvavši investitore da ulažu u Crnu Goru predsjednik Vlade je rekao su razlozi za to snažna reforma javne administracije u protekle tri godine, konsolidacija javnih finansija koja je popravila finansijsku disciplinu i poboljšanje stepena vladavine prava.

„Zbog takvog pristupa i rezultata u kratkom roku, Crna Gora bilježi fantastične rezultate kada je u pitanju njena ekonomija, razvoj i poboljšanje standarda“, rekao je premijer Marković.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori premijer Marković je na panelu ukazao na rezultate uspješne Vladine ekonomske politike čiji su direktni rezultati, među ostalim, visok privredni rast, nivo direktnih stranih investicija od 1,7 milijardi eura, povećani prihodi državnog budžea za skoro milijardu eura i značajno smanjenje stope nezaposlenosti.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je da ta zemlja smatra da njihovi susjedi zaslužuju evropsku budućnost.

“Kada kriterijumi za prijem budu uspunjeni Hrvatska će biti prva koja će vam poželjeti dobrodošlicu u porodicu EU”, poručio je Plenković.

Predsjednik EBRD Suma Čakrabarti rekao je otvarajući konferenciju da je Zapadni Balkan dio svijeta u kojem su ulaganja EBRD najveća po glavi stanovnika dok je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, obraćajući se u svojstvu predsjednika Vlade države predsjedavajuće Savjetom Evropske unije, rekao da sve države regiona imaju evropsku budućnost i da će Hrvatska prva pozdraviti nove članice EU čim one budu ispunile kriterijume.

EBRD je važan partner vlada Zapadnobalkanske šestorke u procesima tranzicije i jedan od najvećih pojedinačnih institucionalnih investitora u ovaj region u koji je EBRD od ranih devedesetih godina do sada uložila gotovo 12 milijardi eura.

https://twitter.com/VladaCG/status/1231868484914688000

Četvorogodišnjom Strategijom EBRD-a za Crnu Goru, usvojenom 3. maja 2017. godine, fokus aktivnosti Banke je usmjeren ka jačanju konkurentnosti privatnog sektora, pružanju podrške održivim praksama u sektorima turizma i nekretnina, kao i promociji energetske sigurnosti i efikasnosti na regionalnom nivou.

Pored premijera Markovića na Samitu učestvuju predsjednici vlada Srbije Ana Brnabić, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve