Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Inicijativa da auto-put nosi ime princeze Ksenije: Ispravljanje napravde prema ženama u crnogorskoj istoriji

O inicijativi u lokalnom parlamentu kolašinski odbornici će raspravljati u ponedjeljak

U kolašinski lokalni parlament stigao je predlog da se prvi crnogorski auto-put nazove “Princeza Ksenija”. Inicijativa je potekla od odbornika DPS-a Nikole Lakićevića koji smatra da bi time bila ispravljena nepravda prema ženama koje su ostavile veliki i značajan trag u crnogorskoj istoriji. O zahtjevu Lakićevića Skupština opštine Kolašin glasaće na sjednici zakazanoj za 7. februar.

Zanimljive priče se vezuju za kraljevsku porodicu Petrović. Samo jedan klik na kompjuteru otkriće puno upečatljivih detalja koji su ostali zabilježeni u istorijskim analima. Jedan posebno interesantan vezan je za princezu Kseniju.

“Ona je bila prvi ženski vozač ne samo u Crnoj Gori, već i na Balkanu. Automobil marke ‘Fiat 1100’ je dobila od sestre Jelene iz Italije”, kazao je Lakićević.

I taj detalj i činjenica da je princeza Ksenija jedna od najznačajnijih žena u crnogorskoj istoriji podstakli su Lakićevića da promisli kako bi joj se na najbolji način odužili.

“Smatram da je sjajan predlog da naš prvi auto-put nosi ime prvog ženskog vozača u Crnoj Gori”, smatra Lakićević.

Kako je dodao, žene nijesu imale kroz istoriju svoje mjesto kakvo su zasluživale.

O inicijativi u lokalnom parlamentu kolašinski odbornici će raspravljati u ponedjeljak.

“Očekujem da svi odbornici jednoglasno podrže ovu inicijativu s obzirom da je ona smislena i istorijski utemeljena i predstavlja jedan realan predlog koji će se sigurno naći u takmičenju sa drugima, ali mi je drago da ovaj i ovakav predlog ide prvi iz Kolašina”, kazao je predsjednik SO Kolašin Milan Đukić.

Ukoliko se usvoji prijedlog za sada jedini prijedlog za ime auto-puta ide na adresu Vlade koja odlučuje o toj inicijativi.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve