Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Inflacija u aprilu 0,1 odsto

Mjesečna inflacija u aprilu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 0,1 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prošle godine bile u prosjeku više 2,4 odsto.

– Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena cigareta, goriva i maziva za motorna vozila, voća i odjeće, navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama alkoholna pića i duvan 2,4 odsto, prevoz 0,9 odsto, odjeća i obuća 0,2 odsto, zdravlje i ostala dobra i usluge po 0,1 odsto.

– Pad cijena zabilježen je u grupama hrana i bezalkoholna pića 0,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,3 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,2 odsto i rekreacija i kultura 0,1 odsto, kazali su iz Monstata.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u aprilu zabilježene su u grupama prevoz 7,2 odsto, hoteli i restorani 3,6 odsto, zdravlje 3,4 odsto, alkoholna pića i duvan 3,3 odsto, hrana i bezalkoholna pića 3,1 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i ostala dobra i usluge po jedan odsto, odjeća i obuća 0,5 odsto i komunikacije 0,2 odsto.

– Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 2,2 odsto i rekreacija i kultura 0,8 odsto, dodaje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve