Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Infinity Global Consulting: Javno privatna partnerstva su dobar model razvoja

Javno privatna partnerstva (JPP) dobar su model za razvoj, jer omogućuju nabavku osnovne potrebne infrastrukture i usluga, dok s druge strane donose efikasnost kroz uključivanje privatnih investitora i operatera. To se odnosi ne samo na projektovanje i izgradnju imovine u razvoju, već i na njeno dugoročno održavanje, kazala je za Vikend novine dr Sanja Šovran, izvršna direktorica Infinity Global Consulting (IGC), konsultantske kuće sa sjedištem u Vašingtonu.

 IGC se bavi uslugama obuka i konsaltinga u oblasti pripreme i sprovođenja investicionih i JPP projekata, kao i pripremi studija opravdanosti, investicionih projekata i biznis planova.

Šovran smatra da je jedna od glavnih prednosti JPP modela finansiranja razvoj važne infrastrukture bez povećanja javnog duga, iako Međunarodni monetarni fond uvijek naglašava velike potencijalne obaveze koje su često dio ovih ugovora na dug vremenski period.

 

“Ako JPP model koristimo za izgradnju važne infrastrukture, iz državnog budžeta se onda može finansirati druga neophodna infrastruktura, koja ima nižu maržu profita i stoga nije privlačna za investicije privatnog sektora. S druge strane, privatni partneri su vrlo često inovativniji od javnog sektora, što podrazumijeva da sa JPP-om postoji opravdano očekivanje primjene najnovijih tehnologija i savremenih tehničkih rješenja. Takođe, kao jedna od primarnih prednosti finansiranja infrastrukture od privatnog sektora navode se niži operativni troškovi kao posljedica efikasnijeg upravljanja”, ističe Šovran.

Dodaje da takođe treba imati u vidu i prenos rizika, kao znatnu prednost ulaska u JPP aranžman.

“Trebalo bi da postoji značajan prenos rizika na privatni sektor tokom velikog dijela životnog ciklusa imovine, što podrazumijeva ne samo građevinski rizik, već i rizik u kasnijem funkcionisanju i održavanju. Naravno, često imamo problem u zemljama u razvoju sa niskim BDP-om, jer je ovdje spremnost plaćanja za novu kvalitetnu uslugu znatno niža, zbog čega vlade moraju pronaći modele plaćanja ili podrške privatnom sektoru”, pojašnjava Šovran.

Prema njenim riječima, JPP se u zemljama zapadnog Balkana najčešće primjenjivao u projektima kao što su zamjena javne rasvjete, koncesije za ulaganje u izgradnju i upravljanje aerodromima, za sisteme upravljanja otpadom, koncesije za auto-put.

Na pitanje šta država treba da ima na umu prilikom određivanja da li će koristiti JPP kao model finansiranja za razvoj infrastrukture ili neki drugi izvor finansiranja, Šovran kaže da država uvijek mora da razmotri širu sliku.

“To podrazumijeva ne samo finansijsku izvodljivost i tehničku održivost projekta, nego i detaljnu analizu potencijalnih izvora finansiranja, kao i učinke koje stvaraju. Trebalo bi primijeniti metod koji se zove komparator troškova javnog sektora”, naglašava Šovran.

U zemljama u razvoju, kao što je Crna Gora, kako navodi, mogu postojati rizici i poteškoće za privatni sektor kada je u pitanju sprovođenje JPP projekata, iz nekoliko razloga.

“To su kapacitet javnog sektora u implementaciji takvih projekata, nedovoljno legislativa koje regulišu oblast JPP-a, ali i to što privatni investitori traže isključivo projekte sa jako visokom stopom dobiti, u smislu bržeg povraćaja investicije”, kaže Šovran.

Ona dodaje da s druge strane, zbog podrške međunarodnih finansijskih institucija, kao što je Međunarodna finansijska korporacija, projekti JPP-a imaju veće izglede za realizaciju, naročito zbog razmjene najboljih praksi i iskustava iz zemalja Evropske unije i globalno. “Uključenost međunarodnih finansijskih institucija u JPP projekte u Crnoj Gori povećava šanse za njihov dugoročan uspjeh, umanjujući velike potencijalne obaveze koje su često dio JPP ugovora”, zaključila je Šovran.

izvor: Vikend novine / autor: Bojana Despotović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve