Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ibrahimović obišao ”Nizami Ganjavi” internacionalni centar u Bakuu

Tokom boravka u Bakuu. Ibrahimović se susreo sa Rovšanom Muradovim, generalnim sekretarom ''Nizami Ganjavi'' internacionalnog centra

Potpredsjednik vlade Crne Gore za regionalni razvoj Ervin Ibrahimović, tokom boravka u Bakuu, susreo se i sa Rovšanom Muradovim, generalnim sekretarom „Nizami Ganjavi“ internacionalnog centra, saopšteno je danas iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Kako je saopšteno iz MKI, tokom obilaska centra, Muradov je predstavio istorijat organizacije, koji postoji pod pokroviteljstvom predsjednika države Alijeva i kako je objasnio centar okuplja bivše lidere iz mnogih zemalja, koji potom preuzimaju uloge lidera u samom centru i predstavljaju kulture svojih zemalja.

Istakao je da bi im bila čast da ugoste predsjednika Skupštine Crne Gore na Globalnom forumu u Baku, od 2. do 4. juna i da mu njihov centar stoji na raspolaganju.

“Pored zemalja Zapadnog Balkana, njeguju i visok nivo saradnje sa američkim organizacijama i fondacijama, prilikom čega rade na aktuelizaciji pitanja pristupanja Zapadnog Balkana EU i evroatlanskom partnerstvu”, navodi se u saopštenju.

Kao još jedan primjer bliske saradnje sa Zapadnim Balkanom, Muradov je naveo da su članovi Nizami Centra bivši predsjednici i premijeri iz našeg regiona.

Informisao je da je posjetio Crnu Goru prošle godine i da je imao do sada tokom svog angažmana imao sastanak sa sadašnjim i bivšim predsjednikom države. Objasnio je da centar praktikuje da svake godine organizuje tri do četiri sastanka, koji su do sada održavani u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, a namjeravaju da naredni bude u Crnoj Gori. Naveo je da je u planu da se već u februaru organizuje događaj u Kotoru, na kojem bi okupili bivše i sadašnje predsjednike.

„Zadovoljstvo mi je što sam danas obišao centar, zanimljivu kolekciju knjiga i izdanja koja se u centru sakupljaju i uz čiju se podršku publikuju, zadatak svih nas je da kad god smo u prilici prezentujemo svoju kulturnu baštinu, umjetnost, ali i da upoznamo tradiciju i istoriju drugih zemalja. Pored jačanja ekonomskih i bilateralnih odnosa, jednako je važno da radimo i na stvaranju bližih veza i u ostalim sferama društva. Tokom ove veoma dinamične posjete Bakuu, imao sam se prilike uvjeriti u ljepote ove zemlje i ljudi u svakom pogledu, u dobrodošlicu i podršku koju Crna Gora ima. Vjerujem da možemo uraditi još na ovom polju i da će događaji koje centar planirana u ovoj godini biti odlična prilika da se aktivnosti pojačaju“, istakao je Ibrahimović tokom razgovora.

Tokom razgovora o mogućim projektima i inicijativama Ibrahimović je kao važnu temu kojoj treba posvetiti dodatnu pažnju govorio o izazovima sa kojima se kao društvo susrećemo kada je u pitanju intezivnije uključivanje romske populacije u obrazovno-vaspitni sistem, čime se stvaraju uslovi za ravnopravne i adekvatne uslove za rad i bolji kvalitet života.

“Jednako važno pitanje jeste i izgradnja stambenih naselja za romsku populaciju, to jest infrastrukture koja je ključna polazna za sva ostala životna pitanja”, poručuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve