Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Građani da štede struju

On je istakao da je pred nama jedna od energetski najizazovnijih zima, ne samo za Crnu Goru, već i za sve zemlje u regiji i u Evropi

Procjene i najave da bi se region Zapadnog Balkana i cijela Evropa mogli naći u energetskoj krizi izazvanoj globalnim poremećajem na tržištu energenata izazvale su snažnu zabrinutost u pogledu pouzdanosti snabdijevanja energentima u toku predstojeće jeseni i zime, kazao je ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović. 

On je istakao da je pred nama jedna od energetski najizazovnijih zima, ne samo za Crnu Goru, već i za sve zemlje u regiji i u Evropi.

“Kako bismo se lakše nosili s onim što nas čeka, za pouzdano snabdijevanje električnom energijom, moramo raditi zajedno na mjerama štednje, kako bi negativne efektne sveli na najmanju moguću mjeru”, poručio je Ibrahimović.

U tom smislu, naglašava da su mnoge države donijele niz mjera i preporuka u cilju smanjenja potrošnje energenata.

“Kao odgovor na moguću krizu Ministarstvo kapitalnih investicija je, u cilju utvrđivanja realnog stanja proizvodnje i distribucije električne energije, ali imajući u vidu kompleksnost problema koji zahtijeva međuresornu saradnju u donošenju mjera za unapređenje i obezbjeđenje stabilnosti snabdijevanja električnom energijom i energentima u Crnoj Gori, iniciralo osnivanje Nacionalnog savjeta za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima, a koji je Vlada nedavno i osnovala”, kazao je ministar.

Ibrahimović je poručio kako, vržlo brzo očekuje održavanje prve sjednice tog interresornog Vladinog tijela, dok u susret toj sjednici analiziramo podatke i ažuriramo informacije neophodne za donošenje zaključaka i daljih smjernica

Napominje da su, inicirane aktivnosti na prikupljanju i analizi polaznih parametara na osnovu kojih bi se donijele konkretne odluke i moram istaći da svi dosadašnji inputi ukazuju na potrebu da se započne sa ozbiljnim koracima ka uštedi energije.

“Bez obzira na informacije, zaključke i preporuke koje donese Savjet, koristim priliku da pozovem građane i predstavnike privrede i javnih ustanova da daju doprinos smanjenju potrošnje električne energije i energenata primjenom preporuka iz vodiča koji je pripremio stručni tim Ministarstva kapitalnih investicija”, naveo je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, nesmirivanje geopolitičke situacije u kojoj se svi nalazimo pokazuje koliko je važno da pitanjima energetske efikasnosti i stvaranju novih kapaciteta obnovljivih izvora energije, posvetimo dodatnu pažnju.

To je, ističe, jedan od prioriteta Ministarstva kapitalnih investicija u ovom periodu i u tom pravcu, kako je naglasio, ozbiljno će se baviti pitanjem energetske efikasnosti i strateški razvijati i realizovati projekte kojima se povećava naša energetska nezavisnost.

“Pozivam, opet, građane da daju doprinos energetskoj efikasnosti i da pažljivo prouče i primijene korisne i praktične preporuke iz pripremljenog Vodiča”zaključio je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve